entre Madrid es convertia en la capital de la Cimera de Clima on es van reunir experts, caps d'Estat i ministres per negociar i establir les bases per a la lluita contra el canvi climàtic, milers de ramaders d'aquest país treballen en el seu dia a dia protegint les zones rurals que els acullen i on s'assenta la seva activitat des de fa segles.

Per molt que a alguns ens pesi, una gran part de l'opinió pública considera que la ramaderia té part de responsabilitat en l'escalfament global. Segons les estimacions del Panell Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), el sector ramader global contribueix amb el 14% de les emissions de GEH generades per activitats humanes.

No obstant això sembla que hi ha dades que demostren el contrari. El Grup de Productors de Sud (GPS), que agrupa especialistes i institucions d'Argentina, Brasil, Paraguai i Uruguai, ha realitzat un treball científic sobre el rol de les terres de pastura en el balanç regional, segons recull la Borsa de Rosario. Aquest estudi ha posat de manifest que en els països de Mercosur (Argentina, Brasil, Paraguai i Uruguai) s'estaria generant un segrest de carboni, és a dir que les emissions que produeixen els animals resulten més que compensades pel segrest de carboni que fan les pastures.

És destacable el cas d'Argentina, en el qual la seva ramaderia segresta 12 vegades més carboni del que emet. La mitjana en Mercosur seria de 3,5 més segrest que emissió. En conclusió, l'excedent de carboni generant per un sistema de pastures, no només pot compensar les emissions del sector rural en el seu conjunt sinó també, parcialment o totalment, les emissions de sectors no rurals.

No obstant això, al no mesurar-lo i considerar només una part d'aquest flux d'intercanvi, porta a generalitzar conclusions errònies. Per la seva banda el sector porcí no és en absolut aliè a la problemàtica mediambiental, ja que els nostres ramaders porten segles treballant en plena natura i són els primers defensors d'una activitat que protegeix l'entorn que ens acull generació rere generació. A Espanya, la producció porcina és una activitat moderna i respectuosa amb el medi ambient. No obstant això, hem de reconèixer que, com amb la resta de sectors ramaders, la nostra imatge pública no es correspon en la mesura justa amb la realitat d'un sector que en els darrers anys ha canviat, i molt.

Això es deu a diversos factors, entre ells, crec que d'especial significança, el desconeixement d'una bona part de la societat, que és cada vegada més de vila, «urbanita», i està més allunyada de les zones rurals; i l'atac de col·lectius que desdibuixen la veritat del model de producció espanyol, el més proteccionista del món amb el medi ambient. Hem de lluitar contra aquest desconeixement i contra les falsedats que esquitxen el nostre sector. I per això hem de seguir fent un important esforç en comunicació per traslladar de forma efectiva a la societat qui som i tot el que aportem. Perquè la veritat està de la nostra part, i per això podem dir amb molt d'orgull que en les tres últimes dècades el sector porcí de capa blanca espanyol ha experimentat una profunda transformació que ens ha convertit en líders internacionals i en referents del que es coneix com la «ramaderia moderna»: professionalitzada, innovadora, respectuosa amb la sensibilitat i necessitats dels animals i enfocada a la reducció de l'impacte ambiental i la cura de l'entorn.

En aquest últim aspecte, és a dir, la cura el medi ambient, cal subratllar que Espanya aplica el model de producció europeu que comporta la legislació més exigent del món, el que ens ha portat, entre altres millores, a reduir el nostre consum d'aigua, d'energia i d'emissions de gasos d'efecte hivernacle en tots els processos, des de la granja a la taula.

Les xifres assenyalen que l'activitat porcina -que compta amb més de 80.000 granges, gestiona una gran quantitat de territori i dóna feina a 300.000 persones- tan sols genera l'1,9% dels gasos d'efecte hivernacle (GEH). Aquesta és una xifra molt allunyada del que es vol donar a entendre a l'opinió pública, que també desconeix l'esforç que hem realitzat en els últims anys i que ens han portat a reduir en un 47% les emissions d'amoníac per quilo de carn produït, en un 38% les emissions d'òxid nitrós i en un 14% les emissions GEH per la gestió de fems. I seguim treballant de cara al futur per disminuir encara més.

D'altra banda, pel que fa a la petjada hídrica, cal assenyalar que l'aigua total consumida a l'any pel sector porcí és d'uns 54 hm3, fet que suposa tan sols el 0,05% del total d'aigua disponible a Espanya. Gràcies a la innovació i a la conscienciació dels ramaders s'ha aconseguit disminuir un 30% l'ús d'aigua per quilo de carn produït. I també en aquest aspecte mantenim un fort compromís per seguir reduint l'ús d'aigua.

Així mateix, cal destacar que el sector porcí espanyol compta amb instal·lacions ramaderes modernes, condicionades per reduir la producció de residus i per gestionar-los correctament a través del seu reciclatge o reutilització. Utilitzem l'energia de manera eficient i moltes granges són proveïdes per energies renovables.

La clara reducció de les emissions GEH, el consum responsable d'aigua i l'eficiència energètica en el sector porcí són tres clars exemples que estem treballant durament en la lluita contra el canvi climàtic. La nostra conscienciació amb la sostenibilitat és ferma.

Però també hem de tenir en compte que aquest nivell d'exigència no pot portar-nos a oblidar el que fem en aquesta matèria i a traslladar amb orgull a tota la societat que estem entre els països més avançats del món en la protecció de l'entorn.