El sector immobiliari està expectant davant el cop de timó de la política d'habitatge del Govern de coalició de PSOE i Podem. Algunes iniciatives agraden, però totes les que estan relacionades amb la limitació del preu del lloguer o el control dels habitatges buits causen rebuig. Els principals representants del sector reclamen la liberalització de sòl perquè baixi el preu de l'habitatge nou, l'agilització dels tràmits burocràtics, l'augment del parc d'habitatge protegit i que no es pugui canviar la seva qualificació amb els anys, així com la construcció d'immobles a solars públics. Les principals propostes del nou Govern són limitar el preu dels lloguers; controlar els immobles per posar límit als habitatges buits; augmentar la transparència de les hipoteques; incrementar el parc d'habitatge públic amb el reallotjament immediat de les persones que són desnonades per no pagar la hipoteca; limitar els lloguers turístics amb mesures que protegeixin les comunitats de veïns; agilitzar els tràmits burocràtics (encara que són de competència municipal) i ampliar el pressupost dedicat a polítiques d'habitatge.

El principal desafiament del sector és l'accés a l'habitatge dels joves i de les famílies que viuen a les grans capitals espanyoles com Madrid, Barcelona o València. Arturo Díaz, director executiu de la divisió de residencial a la consultora Savills Aguirre Newman, incideix que el «sector necessita habitatge assequible per mantenir l'equilibri entre l'oferta i la demanda. Són necessàries mesures dirigides a oferir habitatge a preus adequats a la capacitat de despesa de la societat. La mobilització de sòl públic per a la promoció amb l'objectiu d'incrementar el parc d'habitatge en règim de lloguer i mesures que agilitzin la concessió d'habitatges són essencials». El director de residencial de Savills Aguirre Newman adverteix que el problema és que l'Administració no compta amb els recursos suficients per promoure habitatges «al mateix ritme que creix la necessitat de la població. Per tant, cal un format de col·laboració publico-privada en el qual es pugui desenvolupar amb totes les garanties habitatge de qualitat a preus adequats a la capacitat de despesa».

Efecte contrari

José Antonio Gómez Pintado, president de l'Associació de Promotors i Constructors d'Espanya, alerta que algunes de les propostes anunciades pel nou Govern podrien provocar un efecte contrari al que es persegueix, que «és atendre la necessitat de la societat d'accedir a l'habitatge en propietat o de lloguer». «Incrementar la dotació de recursos, agilitzar la tramitació de llicències o mobilitzar sòl públic per al desenvolupament d'habitatges de lloguer assequible mitjançant la col·laboració público-privada són mesures altament positives i favorables per al sector i la societat. El Govern ha anunciat la seva intenció d'aprovar-les, però ho ha de concretar a curt termini», destaca Gómez Pintado. Antonio Olmedo, president de l'Associació d'Empreses Promotores de València (Aprova) coincideix amb Gómez Pintado en què cal mobilitzar sòl. «Cal incrementar l'oferta de sòl perquè baixi el preu», adverteix Olmedo. Els promotors han denunciat que amb l'actual preu dels solars (que és la matèria primera de la construcció) és impossible construir habitatges assequibles perquè no surten els números.

No hi ha «solucions màgiques»

Ramon Riera, president de la Federació Internacional de Professions Immobiliàries, insisteix que no hi ha «solucions màgiques», però algunes mesures poden ser molt útils per rebaixar el preu de l'habitatge i facilitar l'accés a les famílies. «Hi ha zones d'Espanya com Madrid o Barcelona amb escassetat de sòl. Cal que surti al mercat sòl urbà perquè hi hagi més oferta i baixin els preus. També és imprescindible agilitzar els tràmits. A Espanya es triga entre 1 i 2 anys a obtenir la llicència d'obra. A altres països d'Europa es necessita un mes».