El Consell de Ministres va aprovar ahir el Reial decret pel qual s'estableix una pujada del 5,5% del salari mínim interprofessional (SMI) aquest any, fins als 950 euros mensuals per catorze pagues amb efectes retroactius des de l'1 de gener passat. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu del Govern, María Jesús Montero, va destacar que el nou salari mínim és fruit de l'acord i va afirmar que aquest serà el camí pel qual transitarà la legislatura, per la via del diàleg social, territorial i institucional amb tots els actors.

«L'acord ha permès a l'executiu agrair la voluntat d'agents socials en aquesta nova etapa de Govern en el marc de la nova legislatura i esperem que continuï amb la derogació dels aspectes més lesius de la reforma laboral o amb la creació d'un nou Estatut dels Treballadors que faci front als reptes de futur», va subratllar la ministra. Montero va afirmar que «no es tracta d'una política més», sinó que el salari mínim és una política que «va al cor i al nucli de les llars i per tant a la capacitat de contribuir a les condicions de vida dels espanyols». En paral·lel, el Congrés va convalidar ahir sense vots en contra el Reial Decret Llei de pujada de pensions, pel qual es revaloren totes les pensions un 0,9% amb caràcter retroactiu a l'1 de gener de 2020. Concretament, el Reial decret va tirar endavant amb els vots a favor de PSOE, PP, Unides Podem, Ciutadans, ERC, PDeCAT, PNB, Compromís, EH-Bildu, Coalició Canària i Més País, entre d'altres, mentre que Vox va optar per abstenir-se.

El decret llei de la pujada de les pensions va ser aprovat en el primer Consell de Ministres del nou Govern per revaloritzar més d'11 milions de pensions al 0,9%, amb la garantia de cobrir de forma addicional una possible desviació de l'Índex de Preus de Consum (IPC).