Començar una nova feina sempre és una aventura emocionant. No obstant això, has de tenir present que el teu comportament durant els primers dies determinarà quin tipus d'imatge com a empleat generaràs envers el teu cap i nous companys de feina. És important tenir un «bon aterratge» dins de la nova empresa, quelcom que no sempre passa. Per ajudar-te a superar amb èxit aquest període d'adaptació, t'animo a seguir aquests consells:

1. La realitat és que els nouvinguts no són rebuts sempre a l'equip amb flors i els braços oberts. Parla amb el teu cap sobre els primers dies: informa't sobre el procés d'integració i demana material per poder preparar-te.

2. Dedica temps a conèixer la cultura de l'empresa, la normativa per la qual es regeix i la metodologia de treball establerta.

3. Pren-te el teu temps per anar introduint canvis. Si el teu lloc és de responsabilitat i vols plantejar canvis, fes-ho de forma gradual, tenint en compte la cultura empresarial i l'opinió de la resta de treballadors.

4. No parlis més del compte sobre l'antiga feina. No és recomanable parlar massa sobre els teus antics caps i companys ni desvetllar dades de l'antiga empresa.

5. Fes preguntes. És millor preguntar primer com fer alguna cosa, abans de fer-ho pel teu compte i cometre un error.

6. No arribis tard. La puntualitat serà dels trets més apreciats pel teu cap. Intenta arribar a l'hora almenys durant la primera setmana.

7. Vesteix-te formalment i d'acord amb els estàndards de la companyia.

8. Recorda els noms dels teus companys i superiors. Fes-te un esquema de l'oficina i situa cada persona amb el seu respectiu nom i responsabilitat.

9. Escolta, escolta i escolta. Els primers dies a la nova feina hauràs d'escoltar i aprendre més que parlar i participar. Fes notes de tota la nova informació que rebis, això farà el teu treball molt més fàcil en el futur.

10. Observa ràpid, jutja a poc a poc. No facis judicis precipitats sobre les persones que t'envolten o sobre situacions.

11. Et resultarà més senzill integrar-te a l'equip de treball si participes en els actes socials de l'empresa, siguin oficials o no. Compartir el moment de l'esmorzar, anar als àpats d'empresa, etc.

12. Si et veus aclaparat per la quantitat d'informació nova que has de conèixer, per exemple, sobre la política interna, informes antics o projectes que has de prendre com a referència, no és mala idea que, durant uns dies, arribis una mica abans a la oficina per dedicar-li temps a aquestes lectures mentre fas un cafè.

13. Pot ser que la teva nova ocupació no sigui la feina de la teva vida, no estigui ben pagada i no t'ompli com vols, però has de valorar la sort de tenir l'oportunitat de treballar, guanyar diners, desenvolupar-te professionalment i personal, conèixer gent, augmentar la teva xarxa de contactes, ampliar el teu currículum i adquirir experiència. Pensar en això segur que t'ajuda a preparar-te per la teva nova feina.

Finalment, recorda que tots hem estat el «nou» en alguna ocasió i demostra-li al teu cap que ha pres la decisió correcta en contractar-te.