El Ministeri d'Hisenda va comunicar ahir al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) que flexibilitza l'objectiu de dèficit per a les autonomies i el situa en el 0,2% el 2020. Són dues dècimes més de marge amb relació a la senda vigent que va aprovar el Govern espanyol del PP el 2017 i que marcava l'equilibri pressupostari com a objectiu per aquest any. L'objectiu de dèficit serà del 0,1% el 2021 i del 0% el 2022. Així doncs, el Ministeri d'Hisenda retarda dos anys l'objectiu d'assolir l'equilibri pressupostari. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, també va traslladar als responsables d'Hisenda de les comunitats autònomes que no tindrà en compte la part de dèficit del 2019 imputable a la liquidació pendent de l'IVA del desembre del 2017.

Hisenda descomptarà l'import pendent a l'hora d'avaluar si l'han complert. D'altra banda, posarà a disposició de les autonomies un extra FLA amb un tipus d'interès del 0% perquè financin el major dèficit provocat per l'efecte de l'IVA. Montero va argumentar que no pot revisar la liquidació del 2017. Catalunya reclama 443 milions d'euros de la liquidació de l'IVA del 2017 i ha portat l'Estat als tribunals per aquesta qüestió.

Catalunya reclama el 0,3%

La secretària d'Economia de la Generalitat, Natàlia Mas, va dir ahir que l'objectiu de dèficit que proposa el Govern central segueix «incomplint» la llei d'estabilitat pressupostària i ha proposat un camí del 0,3%. En declaracions als mitjans va criticar que aquest fòrum «formalment multilateral» prengui decisions de forma «unilateral». Pel que fa al camí del deficit, va dir «és una millora respecte a la trajectòria d'equilibri pressupostari pel 2020».