Els treballadors de l'empresa Elecnor de Vilablareix van decidir ahir iniciar una vaga parcial indefinida per protestar contra les modificacions de les seves condicions laborals.

Els empleats afectats, un total de 37 d'una plantilla de 85, denuncien que els canvis impulsats pels responsables d'aquesta companyia, dedicada a la instal·lació de línies d'ADSL de Telefónica, es tradueix en unes retallades d'entre 300 i 400 euros mensuals. Per aquest motiu, han decidit iniciar aturades parcials de quatre hores diàries per forçar la companyia a negociar.

Els canvis que denuncien els treballadors responen a l'aplicació per part d'Elecnor de l'article 41 de l'Estatut dels Treballadors, un punt de la polèmica reforma laboral que permet a les empreses efectuar modificacions sobre la jornada laboral i les condicions dels empleats.

Set hores seguides

En el cas d'Elecnor, els treballadors afectats denuncien que l'aplicació «unilateral» d'aquest article per part de l'empresa suposa un canvi de la jornada partida que efectuaven fins ara a una altra de compactada.

Això significa passar d'un horari partit de dilluns a divendres de 8 del matí a 5 de la tarda amb una hora per dinar, a un altre de set hores seguides de dilluns a dissabte sense abonar-los mitja dieta. Segons va denunciar el president del comitè d'empresa, Josep Figueras, «fer-nos fer un horari de set hores seguides és un risc perquè treballem en altura i patim estrès a la carretera». Una altra de les mesures que denuncien els treballadors és la decisió de l'empresa de no deixar que els empleats s'emportin les furgonetes corporatives a casa, fet que suposa «un greuge» pel temps que es perd per aparcar el vehicle personal i anar fins a la seu per agafar la furgoneta de l'empresa.

El comitè reclama a Elecnor que revoqui aquestes mesures i apliqui el conveni del sector siderometal·lúrgic. Ahir un grup d'empleats va protestar a Girona i va tallar la carretera Barcelona. Van anunciar que avui tenen una trobada amb la direcció a Treball per mirar d'arribar a un acord.