Fins a quatre empreses tecnològiques, encapçalades per Sony, que ocuparien el 10% de la superfície expositiva, van cancel·lar ahir la seva participació en el Mobile World Congress (MWC) de Barcelona per por al contagi del coronavirus.

De moment, el congrés es manté, encara que l'organització ja admet que no s'aconseguiran xifres rècords i que caldrà recalcular el seu impacte econòmic.

Mentrestant, el sector de la restauració de Barcelona viu amb preocupació les primeres cancel·lacions que estan registrant els restaurants de la ciutat per als dies de Congrés de Mòbils, igual que els passa als hotelers de la Ciutat Comtal, que, tot i això, van assegurar que és aviat per predir les conseqüències.

El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, va descartar ahir, en declaracions a RAC1, que estigui sobre la taula la possibilitat de cancel·lar o retardar el MWC, que està previst que se celebri del 24 al 27 de febrer i que compta amb uns 3.000 expositors. «El Mobile no penja d'un fil», va dir.

L'impacte econòmic que s'espera és d'uns 492 milions d'euros, a més d'uns 14.000 llocs de treball a temps parcial, en cas que aquestes cancel·lacions no tinguin més efecte.

Vuit tecnològiques

Les empreses que han cancel·lat la seva assistència des de dijous passat són, per aquest ordre, LG, Ericsson, Nvidia, Amazon, Sony, NTT Docomo, Umidigi i Gigaset. Les quatre últimes companyies són les que van anul·lar la seva presència al congrés al llarg d'ahir.

Totes elles havien d'ocupar al voltant de 12.000 metres quadrats (la que més, Ericsson amb 6.000), dels 120.000 amb què compta l'espai expositiu del MWC. Les firmes que no estaran a Barcelona addueixen al·leguen motius de seguretat pel coronavirus.

Per contra, Xiaomi va enviar un comunicat per dir que serà al congrés, i que ho farà amb empleats que hauran estat a l'almenys els últims 14 dies fora de la Xina. Xiaomi va detallar que en aquesta fira llançarà els seus productes.

«Si no hi hagués més caigudes grans i si tot transcorregués com està previst, l'efecte d'aquestes baixes seria probablement limitat», va dir el professor de Tecnologia a EAE Business School, Àngel Barber, qui va afegir que, per contra, si hi hagués més cancel·lacions «es pot donar una situació de crisi».

La presència de la Xina

Es tracta d'una fira a la qual acudeixen empreses de tot tipus, d'infraestructures, electrònica, operadors, consultores de negoci, va recordar. En aquest esdeveniment, no només es presenten innovacions, sinó que moltes firmes desenvolupen el seu pla comercial de l'any i esperen tancar contractes importants. La Xina té una presència rellevant en aquesta fira, especialment pel que fa a la part d'infraestructures: «Aquí es mouen molts contractes», va explicar Barber. «No és tant el nombre de persones que arriben de la Xina, sinó les que hi van per contactar amb empreses que arriben d'aquest país», va explicar.