La GSMA, l'associació d'operadors mòbils, s'ha vist forçada avui a anul·lar l'edició d'enguany del Mobile World Congress davant el cúmul d'anul·lacions de companyies tecnològiques a causa de la crisi del coronavirus, una decisió inèdita amb importants conseqüències econòmiques tant per a la pròpia entitat com per a la ciutat de Barcelona i el seu entorn.

1. IMPACTE ECONÒMIC I ASSISTENTS

En la presentació de l'edició d'enguany del Mobile, la GSMA va xifrar en 492 milions d'euros l'impacte econòmic d'aquesta edició de l'MWC sobre Barcelona i la seva àrea metropolitana, uns ingressos que en gran mesura es perdran per l'anul·lació de l'esdeveniment, que havia d'arrencar el 24 de febrer.

La cancel·lació també comportarà que Barcelona, que acull aquest esdeveniment ininterrompudament des de 2006, no rebrà aquest any els 110.000 assistents esperats.

El Mobile és també, de llarg, la fira que més ingressos aporta a Fira de Barcelona, que l'any passat va batre rècord de facturació gràcies a esdeveniments com aquest.

2. ELS HOTELERS PERDEN LA MILLOR SETMANA DE L'ANY

La cancel·lació suposa també un fort cop per als hotelers de la ciutat en temporada baixa, perquè la setmana del Mobile és la que més ingressos aporta a tot l'any, per sobre dels mesos d'estiu.

Segons càlculs del president del Gremi d'Hotels de Barcelona, Jordi Mestre, al voltant d'un 20% d'aquests 492 milions d'euros eren els ingressos esperats per l'hostaleria, que tenia reservades unes 28.000 habitacions a un preu pactat amb l'agència oficial del Mobile .

3. ELS RESTAURANTS

La restauració és un altre dels sectors que es veurà fortament afectat per l'anul·lació del Mobile, perquè els congressistes suposen una important font d'ingressos per als restaurants de la ciutat.

De la mateixa manera es veurà afectada GastroFira, la companyia que s'encarrega de l'alimentació al recinte firal de Gran Via de l'Hospitalet, on s'havia de celebrar el Mobile. En l'edició de l'any passat, per exemple, es van servir une s 140 tones de menjar en quatre dies i uns 175.000 menús.

4. LES CONTRACTACIONS TEMPORALS SE'N RESSENTEN

L'MWC genera anualment unes 13.000 contractacions temporals, un volum de contractació que en bona part es veurà frustrat per l'anul·lació de l'esdeveniment.

Tot i que el personal encarregat del muntatge ha treballat fins a última hora als estands de l'esdeveniment, la cancel·lació ha frustrat contractacions temporals de cambrers, cuiners, xofers, hostes, netejadors o personal de seguretat privada, entre d'altres perfils.

5. L'OCI, AFECTAT TAMBÉ PER LES CANCELACIONS

L'oci també patirà per la cancel·lació de l'esdeveniment, perquè les empreses solen aprofitar els dies del Mobile per organitzar els seus propis esdeveniments corporatius, molts d'ells nocturns, en hotels de primer nivell o a sales i discoteques de la ciutat.

6.- TAXISTES I VTC

El volum de congressistes que atreu el Mobile és també importantíssim per taxistes i empreses VTC.

I és que cada any una legió de furgonetes negres omple la ciutat transportant d'un lloc a un altre a congressistes de companyies de tecnologia, una imatge habitual que aquest any no es veurà als carrers de Barcelona.

7.- EL COMERÇ DE LUXE, UNA ALTRA VÍCTIMA COL·LATERAL

Tot i que els congressistes passen bona part de la jornada a les instal·lacions del Mobile, també solen aprofitar algunes hores lliures per anar a comprar i el comerç de luxe és un dels que poden ressentir també de la cancel·lació de l'esdeveniment.

8.- AEROPORTS I VOLS PRIVATS

Un esdeveniment com l'MWC augmenta substancialment el trànsit aeri a l'aeroport de Barcelona durant l'última setmana de febrer.

L'any passat l'aeroport del Prat (Baix Llobregat) va operar un total de 351 vols privats durant la setmana del congrés, un 95% més que en una setmana habitual del mes de febrer.

El major esdeveniment de tecnologia del món també obliga a activar una operativa especial al Prat, i l'any passat les aerolínies van realitzar uns 113 vols extra i van oferir 22.000 seients addicionals.

9.- PÈRDUA DE VISIBILITAT INTERNACIONAL

El Mobile World Congress és la fira més important que acull Barcelona i, al mateix temps, un aparador internacional de la ciutat.

I és que més de 100.000 congressistes visiten cada any Barcelona aprofitant la major fira de tecnologia de món, un esdeveniment que es projecta a tot el món a través dels més de 3.000 periodistes que cada any cobreixen l'esdeveniment per a centenars de mitjans de tot el planeta.

10.- SALONS PARAL·LELS, TAMBÉ EN PERILL

L'anul·lació del Mobile posa en escac altres esdeveniments que se celebren en paral·lel a l'MWC i que reuneixen també milers de persones, com el 4YFN, el Yomo i un esdeveniment que uneix tecnologia i disseny com l'Xside, en col·laboració amb el Sónar.