La Sala del Social de l'Audiència Nacional ha dictat una sentència en la qual avala que les pauses per prendre cafè o fumar es descomptin de la jornada efectiva de treball i en la qual també es dona suport que només es computin com a treballades les hores extraordinàries autoritzades per l'empresa.

La decisió, datada el passat mes de desembre, sorgeix d'una demanda interposada per CCOO contra Galp Energia Espanya per considerar que, en aplicar la normativa sobre el registre obligatori de jornada, l'empresa, sense període previ de consultes ni negociació, va modificar substancialment les condicions de treball en matèria de jornada, descansos i treball efectiu. L'empresa, que va notificar els canvis als seus empleats mitjançant un correu electrònic enviat a finals d'octubre, va defensar, per contra, que el sistema de registre instaurat no alterava les condicions de treball que es venien gaudint amb anterioritat i que per això havien de desestimar les reclamacions del sindicat.

La demanda de CCOO demanava concretament que es declaressin nuls el nou còmput de fitxatges sobre absències per fumar, prendre cafè o esmorzar; la comptabilització d'hores extraordinàries sense autorització prèvia del responsable directe, i la consideració únicament com a treball efectiu de la jornada diària (7,45 hores) quan el personal realitza un viatge i no torna el mateix dia.

No va alterar les condicions

Per contra, l'Audiència Nacional, en la seva decisió, dona la raó a l'empresa i desestima la demanda del sindicat en entendre que la implantació del registre de jornada a Galp Energia Espanya no va alterar les condicions de treball prèvies. Les raons que argumenta per a això són que no existia amb anterioritat a l'establiment de sistema de registre de jornada cap condició contractual generalitzada, pacte o acord col·lectiu o decisió unilateral de l'empresa que establís que havia de computar com a prolongació de jornada el temps invertit en els desplaçaments per viatges de treball.

De fet, exposa l'Audiència, l'empresa ha establert en el seu sistema de registre de jornada que l'endemà d'un viatge es considera que un treballador inicia la seva jornada a les 8 del matí del dia de tornada sense necessitat de fitxar, fet que «no altera o modifica de cap manera i de forma perjudicial per als treballadors el règim previ existent».

Pel que fa al còmput d'hores extres sense autorització de l'ocupador, l'Audiència determina en la seva decisió, contra la qual és possible un recurs de cassació davant del Tribunal Suprem, que només es poden comptabilitzar com a treballades aquelles hores extraordinàries que hagin consentit ambdues parts.

Efectes de seguretat

Finalment, en relació amb les pauses de cafè i per fumar, en la sentència s'explica que, tot i que existia un control d'accés amb torns, aquest només s'utilitzava a efectes de seguretat i no per realitzar un control efectiu de la jornada desenvolupada per cada treballador, de manera que no es pot deduir que aquestes pauses es consideraran com a treball efectiu abans de la implantació de sistema de registre. Això suposa que no s'alteren condicions laborals prèvies i que, per tant, s'hauran de descomptar les pauses per al cafè o el cigarret.