La infografia del quart trimestre de 2019 elaborada per l'Institut Català d'Energia (ICAEN) amb relació a la mobilitat eficient a Catalunya mostra un increment exponencial de les matriculacions de vehicles híbrids i 100% elèctrics.

Amb gairebé 16.000 turismes híbrids matriculats el 2019 -un 9% del total-, l'electrificació del transport és una realitat necessària per combatre la qualitat de l'aire a les ciutats i la reducció d'emissions de CO2 del transport.

Els gairebé 3.500 turismes 100% elèctrics -un 2% del total- matriculats el 2019 representen tres vegades més dels que es van matricular a l'any 2016, i el 2020 s'esperen xifres molt superiors donada la gran oferta dels principals fabricants.

Gràcies a l'impuls de l'ICAEN en dotar la #XarxaRàpida amb 104 estacions de recàrrega ràpida de 50 kW, els usuaris poden recarregar 120 km en 30 min. El territori català disposa de 49 estacions de recàrrega superràpida (>120 kW), 302 estacions ràpides (50 kW), 292 estacions semiràpides (22 kW) i 1.077 estacions de recàrrega normal (<11 kW).

Solucions de recàrrega «smart»

Des d'Audit Mobility -la divisió de mobilitat sostenible d'Audit Energia (Grup Ditecsa)- es dissenyen i s'executen solucions de recàrrega dinàmica: la recàrrega del vehicle és variable en funció de la potència contractada i disponible per la casa, la comunitat de veïns o l'empresa. En via pública també hi ha restriccions a l'hora de gestionar els punts de recàrrega semiràpids (2x22 kW ), alimentats sovint d'un edifici municipal o un quadre elèctric d'enllumenat públic.

«Ens trobem amb cases amb 4,4 kW contractats i un Hyundai Kona que demana 7,4 kW. Si no instal·lem un punt de recàrrega intel·ligent, el client hauria de demanar uns 9,2 kW i pagar uns costos fixes molt superiors a la factura elèctrica», comenta l'empresa gironina.

Per a vehicles elèctrics que vulguin recarregar-se amb el sol, s'utilitzen punts de recàrrega gestionats per l'inversor. D'aquesta manera s'aconsegueix aprofitar l'energia excedentària de la casa si no hi ha pressa per recarregar el vehicle.

Comunitats de veïns

Gràcies a un conveni amb el Col·legi d'Administradors de Finques de Girona l'any 2018, des d'Audit Mobility s'ha treballat en assessorar els administradors de finques per tal que el veïns entenguin i acordin realitzar una instal·lació de recàrrega centralitzada. «La inversió està al voltant dels 200 ? per plaça d'aparcament, però la preinstal·lació elèctrica que realitzem permet un estalvi de més de 700 ? en material i mà d'obra a l'hora d'instal·lar el punt de recàrrega», comenten.

La solució és un valor afegit a la finca, ja que permet instal·lar un punt de recàrrega a propietaris de places d'aparcament que no viuen a l'edifici. L'empresa es fa càrrec del cost de l'energia general i en refactura el consum als usuaris mitjançant una App. S'eviten impagats i problemes entre veïns; s'aconsegueix una instal·lació ordenada, més econòmica en inversió inicial i en costos operatius.

La província de Girona

Els darrers anys i gràcies a les subvencions de la Diputació de Girona en les campanyes Del pla a l'acció s'han executat desenes d'instal·lacions a la província, la qual ja disposa de més de 50 punts de recàrrega pública. Des d'Audit Mobility, Servei Tècnic Oficial de CIRCUTOR a la província, remarquen que el ciutadà cada dia és més exigent a l'hora d'utilitzar les estacions.

La integració del punt de recàrrega a una app com Electromaps permet a l'usuari veure si està ocupat i no dependre de targetes. A més, les estacions de recàrrega en via pública requereixen d'un manteniment preventiu i correctiu, així com assistència remota als usuaris. Tot fa pensar que el cobrament de les recàrregues serà necessari per garantir-ne la qualitat del servei.

Vehicle elèctric compartit

A finals de 2019 va iniciar-se el servei de mobilitat elèctrica compartida gràcies a un Renault ZOE de la cooperativa Som Mobilitat. El vehicle estaciona i recarrega a l'aparcament de la Renfe de MIFAS, gràcies al conveni entre l'associació i la cooperativa per0 fomentar la mobilitat sostenible. El vehicle es pot reservar per hores o dies per una app.