L'Índex de Preus al Consum (IPC) interanual va pujar cinc dècimes al gener a les comarques de Girona i es va situar en l'1,4%, segons va informar ahir l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

D'aquesta manera, se situa dues dècimes per sobre de la taxa catalana, que ha estat de l'1,2%. Per grups de productes, destaca l'increment interanual del 3,9% del transport (marcat pel preu dels carburants), del 3,3% dels aliments i les begudes no alcohòliques, del 2,1% en restaurants i hotels, de l'1,4% de les begudes alcohòliques i el tabac. Per contra, baixen un 2,2% els preus de l'habitatge, l'aigua, l'electricitat, el gas i altres combustibles i un 0,9% els de l'oci i la cultura.

A Catalunya l'IPC va pujar tres dècimes al gener i es va situar a l'1,2%. D'aquesta manera es trenca la tendència iniciada al juny del 2019, quan la taxa es va situar per sota de l'1% i que s'havia mantingut fins al desembre, quan va ser del 0,9%.

Com a Catalunya, a l'Estat l'IPC també va pujar tres dècimes i es va enfilar fins l'1,1%. Això és així per l'augment del preu de l'electricitat i el gasoil per a calefacció, el dels aliments i begudes alcohòliques, especialment del peix i el marisc; i també pel fet que els preus de la roba van baixar menys del que ho van fer durant el gener del 2019.

CCOO va demanar ahir que les millores salarials arribin també a tots els treballadors emparats per la negociació col·lectiva, ja que molts treballadors de el sector privat, denúncia, encara tenen una pujada salarial mitjana inferior a la recomanada pel pacte de convenis. El sindicat assenyala que els baixos nivells d'inflació el 2019 han afavorit que diferents rendes laborals, entre elles els salaris dels empleats públics i les pensions, guanyessin poder adquisitiu.

UGT també va defensar que es pugin els salaris a 1.000 euros en tots els convenis per seguir impulsant el creixement després de conèixer que gener va tancar amb una pujada de l'IPC de l'1,1%.

Per a l'organització sindical que lidera Pepe Álvarez s'ha de complir amb el compromís ratificat amb la patronal en el IV Acord per a l'Ocupació i la Negociació col·lectiva i s'ha de seguir avançant en l'increment de l'salari mínim interprofessional (SMI) fins que arribi al 60% de el salari mitjà.

Per la seva banda, la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) preveu una «significativa moderació» de la inflació per als propers mesos, fins a situar al voltant del 0,5%, mantenint un diferencial negatiu amb la zona euro, de manera que demana que la millora de la competitivitat-preu s'acompanyi amb la contenció de costos laborals.