La ciutat de Lleida es va omplir ahir amb unes 3.000 persones i mig miler de tractors, segons els organitzadors -1.500 persones i 420 tractors, segons la Policia Local-, per demanar preus justos per a la producció agrícola amb pancartes que reivindicaven els missatges de «Sense agricultura no hi ha vida» i «Per una agricultura més justa i sostenible».

També van exigir que s'inverteixi en tots els sectors de l'agricultura -ja que al·leguen les pèrdues no són només en la fruita dolça- i van reclamar sancions als mercats que no respectin els preus justos. A més, municipis de Ponent també es van sumar a la protesta per exigir mesures contra el despoblament rural.

Cinc columnes de tractors van entrar a les nou del matí pels diferents accessos de la ciutat i, juntament amb els altres manifestants, es van concentrar a la plaça Sant Joan de Lleida, des d'on van iniciar una manifestació en direcció al barri de Cappont. Les columnes van confluir totes a l'alçada del Pont Vell, i els tractors van quedar aparcats entre la rambla Ferran, l'avinguda Madrid i els carrers del voltant.

Ajuntaments aragonesos i lleidatans van promoure la mobilització que va estar secundada per Asaja, Jarc, Unió de Pagesos a més de Afrucat, cooperatives agràries i la Plataforma en defensa de la fruita dolça. L'alcalde d'Alcarràs, Manel Ezquerra, va ser el responsable de fer la lectura del manifest unitari de la mobilització, que portava el lema «Salvem la Pagesia Defensem el Món Rural», juntament amb el llaç verd que s'ha vist aquests darrers dies per mostrar el suport al sector.

Ezquerra va apel·lar a la unitat del sector per aconseguir «objectius clars» i va demanar a la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, una reunió amb el president Quim Torra. De fet, han previst una trobada aquest dimecres.

El batlle va afegir que els ajuntaments han volgut «elevar el crit d'auxili» dels pagesos després de 5 anys de crisi de preus i va assegurar que estan preocupats pel relleu generacional i la viabilitat de les explotacions. En aquest sentit, va demanar als governs català, espanyol i aragonès que es prenguin mesures per evitar aquesta «sagnia» que comporta el cessament d'activitat al camp. El president de la Plataforma en defensa de la fruita dolça, Jordi Vidal, va apuntar que els manifestants eren allí «per 20 cèntims», en al·lusió al preu que han cobrat aquest any molts productors per un quilo de préssecs. «A aquests preus que els conills es mengin els arbres, que els senglars arrenquin les arrels, que els focs arrasin les comarques i que els xàfecs inundin els nostres pobles, no ens enganyem, l'única bandera que val aquí és l'euro», va denunciar.

El subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín, va considerar, per la seva banda, que la mobilització era una de les més importants que s'han viscut en els últims anys a la ciutat que, en les seves paraules, «fa encara major la crida d'auxili del territori». Crespín va dir que cal participar en tots els estaments, taules i fòrums i va retureure que absències com les que van tenir lloc aquesta setmana a la Taula de Diàleg del Ministeri amb les comunitats autònomes, a la qual no va assistir Jordá, «no ajuden a buscar aquest camí tan important».

Nova llei de cadena alimentària

Durant la manifestació, la consellera va avançar que el Departament està treballant en una llei catalana de la cadena alimentària. «Es tracta de salvar aquells que produeixen els nostres aliments, sans, segurs i de qualitat perquè salvant els pagesos a banda de salvar un sector imprescindible també salvem el nostre País», va defensar. Davant de l'anunci de dijous del Ministeri d'Agricultura de modificar de manera «immediata» la Llei de cadena alimentària del 2013, la consellera va demanar la màxima celeritat i diligència. «Els deures els hem de fer tots, si només és Catalunya la que fa arrencades no ens serveix de res. Aquestes modificacions de la Llei són benvingudes; que es posin línies vermelles i que ningú cobri menys per un producte del que li ha costat produir-lo», va declarar.

També va recordar que estan treballant en la línia de crèdits per a circulants, que podrien arribar fins a 35.000 euros a través de l'Institut Català de Finances (ICF) i amb l'assumpció de risc del 80% per part del Departament. Es tracta d'una nova acció perquè els productors de fruita catalans puguin disposar de liquiditat per fer front a la campanya actual i la crisi de preus. A més, Jordà va posar en valor la unitat del sector per superar aquesta crisi.