Tavil vol créixer i necessita espai. L'empresa, dedicada a la construcció de maquinària i línies automàtiques d'encaixat, ha demanat a l'Ajuntament de Sant Jaume de Llierca un nou pla parcial per ampliar el sòl industrial de la zona del polígon.

Segons va explicar l'alcalde de la localitat, Jordi Cargol, l'empresa necessita més espai al Sector d'Actuació Urbanística (SAU-3), que ja compta amb cinc hectàrees de sòl industrial. Per aquest motiu, l'equip de govern ha aprovat un avanç de modificació per incloure 1,5 hectàrees de nova creació, una àrea que el batlle assegura que anirà destinada a la construcció de vials, zones verdes, habilitació d'accessos i altres aprofitaments.

Segons Cargol, la companyia ha manifestat «la seva necessitat d'ampliar per millorar el seu entorn i tenir més capacitat per poder créixer».

A la zona del SAU-3, Tavil preveu aixecar-hi previsiblement una nova planta, tot i que encara no se sap ni la data ni el projecte concret. Quan es materialitzi aquesta ampliació, l'empresa comptarà amb set hectàrees per impulsar-ne l'ampliació. «No sabem quan ho faran, però volen créixer i per això ens han demanat un pla parcial nou», assevera Cargol. Per la seva banda, l'empresa va declinar fer declaracions al voltant d'aquest assumpte.

L'alcalde de Sant Jaume de Llierca va explicar que aquesta modificació està «en fase inicial d'abans de pla». Una vegada passi pel ple de l'Ajuntament, la modificació haurà de ser validada a la Comissió d'Urbanisme, que és qui haurà de donar el sí definitiu a l'ampliació.

Tavil és una de les 30 majors empreses de Girona pel que fa al volum de vendes. El 2018 va facturar 88 milions d'euros, una xifra lleugerament superior a la del 2017, i va obtenir 6,2 milions de beneficis. L'empresa, que va començar el negoci el 1925, compta actualment amb una planta de producció de 102.000 metres quadrats i és una de les companyies líders a escala internacional en la construcció de maquinària i línies automàtiques d'encaixat, paletitzat i manipulació.

La planta de triatge

Fa uns anys, Tavil va comprar uns terrenys corresponents al sector sud del SAU-3 en el marc dels seus plans d'expansió. Aquella mesura va generar polèmica, pel fet que el Consell Comarcal de la Garrota havia previst fer-hi una planta de triatge. La mesura es va acordar entre l'Ajuntament, el Consell i la Junta Catalana de Residus, però la compra dels terrenys per part de Tavil va obligar el consell comarcal a posposar la construcció. El març passat, el president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona, va avançar que havia arribat a un acord amb Tavil per fer la planta de triatge, tot i que la ubicació exacta de la planta segueix sense fer-se pública.