Els Estats Units han fet marxa enrere i no incrementaran els aranzels al cava i als vins d'alta graduació, és a dir, de més de 14º. En paral·lel, l'administració Trump manté l'impost del 25% per a l'oli d'oliva, el formatge i la majoria de vins, en vigor des del 18 d'octubre. «L'Oficina del Representant del Comerç Exterior ha decidit no incrementar per sobre del 25% la taxa d'aranzels addicionals que s'aplica actualment als productes no aeronàutics», ha informat l'United States Trade Representative (USTR), que sí ha apujat del 10 al 15% el aranzels contra Airbus.

L'amenaça del president nord-americà de taxar al 100% els productes agroalimentaris europeus com a represàlia per les subvencions de la UE a l'aeronàutica Airbus, doncs, no finalment no s'ha complert. Ja a l'octubre, la Generalitat calculava que la nova taxa d'aranzels al 25% imposada als productes agroalimentaris catalans -formatge, oli i vi de baixa graduació- podia tenir un impacte de 26 milions d'euros a les exportacions. El vi es calculava que seria el producte gironí més perjudicat pels nous aranzels de Trump, però el sector ja no preveia a l'octubre grans pèrdues.

En el cas de la DO Empordà, els Estats Units són el segon destí de les exportacions d'ampolles, després de Suïssa. L'any passat, els cellers que integren la Denominació d'Origen hi van vendre gairebé 100.000 ampolles, però això representa només l'1,6% de les vendes totals. En canvi, en l'àmbit català, es preveien afectacions majors, ja que s'hi exporta el 50%, per la qual cosa la decisió de no imposar nous aranzels és una bona notícia pels cellers.

El sector del carni també va veure com pujaven els seus impostos d'entrada als EUA, però en en cas dels productors gironins el princial mercat és l'asiàtic, per la qual cosa l'afectació també es preveia menor. Trump va decidir que això no era suficient i a finals de l'any passat va anunciar noves taxes al sector agroalimentari europeu de fins al 100% per «recuperar» els 7.500 milions d'euros avalats per l'Organització Mundial del Comerç pel «cas Airbus».

«Víctima col·lateral»

Els productors catalans, espanyols i europeus temien efectes catastròfics i es consideraven una «víctima col·lateral» de la pugna entre els Estats Units i Europa. Finalment, l'administració Trump ha suavitzat les represàlies i aquest divendres l'USTR -a través d'un informe de 20 pàgines- únicament anunciava que augmentava els aranzels del 10 al 15% contra el fabricant Airbus a partir del proper 18 de març.