La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha incoat un expedient sancionador contra set empreses per possibles pràctiques restrictives de la competència en el mercat de la intermediació immobiliària, derivat de les inspeccions dutes a terme al novembre de l'any passat. Entre les empreses investigades hi ha idealista, la major plataforma de venda immobiliària d'Espanya.

Segons la CNMC, tals pràctiques consistien en la coordinació de preus i altres condicions comercials per part d'intermediaris immobiliaris. Aquesta coordinació s'hauria instrumentat, entre altres mitjans, a través d'l'ús de programari i de plataformes informàtiques i hauria estat facilitada per empreses especialitzades en solucions informàtiques a través del disseny d'el programa informàtic de gestió immobiliària i dels seus algoritmes.

Fonts de l'organisme han indicat a Europa Press que és la primera vegada que la CNMC s'incoa un expedient contra empreses per l'ús d'algoritmes que, en aquest cas, tenia com a resultat un augment del preu dels habitatges i, per tant, una conducta il·lícita.

En concret les actuacions s'han realitzat contra les següents empreses:

  • CDC Franquiciadora Inmobiliaria
  • Look & Find primera red inmobiliaria
  • Aplicaciones Inmovilla
  • Idealista
  • Witei Solutions
  • Anaconda Services and Real Estate Technologies
  • Servicio Multiple de Exclusivas Inmobiliarias SL (MLS)

Amb l'obertura de l'expedient sancionador, s'inicia ara un període màxim de 18 mesos per a la instrucció de l'expedient i per a la seva resolució per la CNMC, sense que la incoació d'aquest expedient prejutgi el resultat final de la investigació.

L'organisme recorda que els acords entre competidors constitueixen una infracció molt greu de la legislació de competència, que pot comportar multes de fins al 10% del volum de negocis total de les empreses infractores.

Així mateix, destaca que la investigació dels càrtels constitueix una de les prioritats d'actuació de la CNMC, donada l'especial gravetat de les seves conseqüències sobre els consumidors i sobre el correcte funcionament dels mercats.

Per això compta, entre d'altres instruments, amb el Programa de Clemència que permet a les empreses que formen part d'un càrtel beneficiar-se de l'exempció del pagament de la multa, sempre que aportin elements de prova que possibilitin a la CNMC la seva detecció.

A més, la CNMC disposa d'una plataforma en línia de col·laboració ciutadana per a la detecció de càrtels mitjançant l'aportació d'informació anònima sobre eventuals acords secrets entre empreses competidores per a la fixació de preus o altres condicions comercials, el repartiment dels mercats o dels clients, o el repartiment fraudulent de les licitacions públiques o privades.

La CNMC explica que aquestes possibles pràctiques restrictives de la competència estan prohibides en l'article 1 de la Llei de Defensa de la Competència, així com en l'article 101 de el Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE).