19 de febrer de 2020
19.02.2020

L'acumulació de baixes mèdiques ja no és motiu d'acomiadament

El Consell de Ministres aprova un reial decret que deroga el polèmic article 52.d de l'Estatut dels Treballadors Les organitzacions de treballadors veuen la mesura com el «primer èxit sindical» contra la reforma laboral del PP

19.02.2020 | 00:22

El Consell de Ministres va aprovar ahir un reial decret llei per derogar l'article 52 .d de l'Estatut dels Treballadors que permet als empresaris l'acomiadament objectiu d'un treballador per acumular baixes mèdiques que siguin justificades.

La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, va subratllar després de la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que l'article «52 .d» quedarà derogat a partir d'avui, de manera que «ja no es podrà acomiadar ningú» per tenir una baixa justificada per malaltia.

Aquest article, que va ser modificat amb la reforma laboral de 2012 promoguda durant el Govern del PP, establia que un contracte de treball pot extingir-se per faltes d'assistència a la feina, encara que siguin justificades, intermitents, que arribin al 20% de les jornades hàbils en dos mesos consecutius, sempre que el total de faltes d'assistència en els dotze mesos anteriors arribi al 5% de les jornades hàbils o el 25% en quatre mesos discontinus dins d'un període de 12 mesos.

«Èxit sindical»

El secretari general de CCOO, Unai Sordo, va assegurar que la derogació de l'apartat «d» de l'article 52 de l'Estatut dels Treballadors constitueix «el primer èxit sindical contra la reforma laboral». Així ho va assenyalar en un comunicat després que s'aprovés la derogació de l'apartat en el Consell de Ministres, on va deixar clar que aquest era «un dels aspectes més cruels de la reforma laboral de 2012, ja que anteposava la productivitat o els resultats de les empreses a la salut dels treballadors».

«Anar més enllà»

Per la seva banda, UGT demana «anar més enllà» i avançar en una nova normativa laboral en la qual es recuperi la causalitat dels acomiadaments. El sindicat subratlla que aquests han de ser «degudament justificats, tipificats, clars i negociats amb la representació dels treballadors».

«El Govern ha de ser valent i anar més enllà derogant, amb caràcter d'urgència, els aspectes més lesius de la reforma laboral de 2012, imposada de manera unilateral pel Govern del PP i que ha tingut efectes devastadors sobre l'ocupació i els drets dels treballadors», argumentava el sindicat en un comunicat. UGT demanar recuperar l'«ultraactivitat» dels convenis col·lectius i que el conveni de sector prevalgui.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook