UGT va atribuir ahir la dificultat de les diferents administracions estatals que hi ha a Girona per trobar empleats públics a les «nefastes condicions de treball». Segons el sindicat, «les retallades dels darrers anys a l'Administració General de l'Estat han comportat un retrocés de drets laborals i econòmics d'aquests empleats públics però també una retallada d'efectius a les plantilles, fet que provoca una augment de les càrregues de treball i un deteriorament de la qualitat dels serveis públics».

El col·lapse a les oficines d'Estrangeria, que la setmana passada només atenia cites prèvies davant la fuga de funcionaris i empleats públics que pateix, o la situació a la Direcció General de Trànsit, en la qual les set places ofertades van quedar desertes, han posat en alerta l'administració i els sindicats.

Segons UGT, això passa per culpa d'aquesta retallada d'efectius, que provoca un empitjorament dels serveis públics. «Aquestes nefastes condicions de treball fan que els treballadors i les treballadores fugin dels que consideren 'centres de càstig' i que aquestes destinacions no siguin agradables a l'hora de sol·licitar en els concursos de trasllats».

En aquesta línia, el sindicat considera que el deteriorament causat per la insuficiència de plantilles situa territoris i administracions, en particular a Catalunya, «en desavantatge pel que fa a la qualitat dels serveis prestats». UGT denuncia que la qualitat no pot ser diferent o precària en funció del codi postal on l'administrat visqui. «No es pot discriminar la ciutadania per raó de la seva residència. Entenem que és important redistribuir la plantilla en funció de les necessitats reals de la ciutadania, atenent i prioritzant les situacions de màxima necessitat», va afirmar.

Terminis «inacabables»

L'organització va destacar el cas de Girona, on els ciutadans dels serveis de l'administració central i alguns dels seus serveis, com la renovació del DNI, pateixen «terminis de cita prèvia inacabables».

UGT va assegurar que actualment s'està treballant per acabar amb aquestes retallades econòmiques i d'efectius. En aquest sentit, va destacar que els darrers acords amb la funció pública suposaran un canvi de tendència. Entre aquestes mesures d'urgència, i d'altres qüestions, es va acordar una oferta d'ocupació pública, publicada el 14 de juny de 2019 al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), on es deposaven 8.102 places futures com a principi per tal de corregir aquesta situació que consideren «caòtica».