L'Ibex-35 va patir una caiguda del 4,07% a la sessió d'ahir a la Borsa, dominada per la por davant la propagació del coronavirus xinès a països com Corea de Sud i sobretot per la seva arribada a Itàlia, que el va portar a situar-se per sota de els 9.500 sencers, concretament fins als 9.483,5 punts.

Es tracta de la seva major caiguda des del referèndum del Brexit el 2016 i suposa esborrar els guanys acumulats al llarg de tot l'any, després d'haver arribat a recuperar la setmana passada la cota dels 10.000 punts per primera vegada des de mitjans de 2018.

El selectiu madrileny es va tenyir de «vermell» a el complet ahir i el major impacte el van rebre IAG (-9,43%), Meliá (-7,82%), Mediaset (-7,28%), Arcelor Mittal (-6,76%), Inditex (-6,24%), Aena (-5,46%), Amadeus (-5,38%), Repsol (-5,35%) i Acerinox (-5,24% ).

També van ser significatives les pèrdues de Siemens Gamesa (-4,72%), Naturgy (-4,64%), Santander (-4,27%), Acciona (-4,1%) i Mapfre (-4%) .

El preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, retrocedia i se situava en els 55,61 dòlars, mentre que el Texas es col·locava en els 50,87 dòlars.

La prima de risc espanyola es mantenia en 65 punts bàsics, amb l'interès exigit al bo a deu anys en el 0,204%, mentre que la cotització de l'euro enfront del dòlar es col·locava en 1,0858 «bitllets verds». El temor pel coronavirus també va llastrar la resta de borses europees, que van registrar caigudes del 5,45% a Milà, del 4,06% a Frankfurt ia París i del 3,5% a Londres.

Itàlia s'enfronta al major brot de coronavirus fora d'Àsia i el seu índex de referència va patir també la seva major caiguda des del Brexit, segons va ressaltar l'analista de XTB Joaquín Robles.

Por a les mesuers «antivirus»

En aquest sentit, Robles va apuntar que la principal preocupació dels inversors és que l'economia italiana pateixi una desacceleració a l'interrompre la seva activitat econòmica per intentar contenir el contagi del virus, ja que l'Executiu d'aquell país ha posat en quarantena a una dotzena de ciutats de el Nord i ha tancat escoles, museus i cinemes, a el temps que han estat cancel·lats partits de futbol i esdeveniments tan significatius com el carnaval de Venècia.

De la seva banda, l'economista en cap de SYZ Asset Management, Adrien Pichoud, va assegurar que l'impacte del coronavirus podria afectar fins i tot a Estats Units, fet que portaria a que la Reserva Federal (Fed) opti per una flexibilització addicional de la seva política monetària.

«És molt poc probable que pugi els tipus en el context del brot de coronavirus i de les properes eleccions presidencials», va indicar l'expert.

Ebury, per la seva banda, va explicar que aquesta situacióha comportat que les divises dels mercats emergents s'estiguin venent amb força i que els actius refugi s'estiguin recuperant, amb l'excepció del ien japonès, cosa que considera «comprensible» tenint en compte que l'economia japonesa és «relativament vulnerable a les alteracions econòmiques resultants dels intents per controlar la propagació de virus».

«Els mercats se seguiran fixant en les dades diàries de nous infectats pel coronavirus, tant dins com fora de la Xina, i en les mesures que s'estableixin per contenir el brot», va dir el departament d'anàlisi de l'entitat.