L'Ibex 35 va tornar a tancar en «vermell» ahir, en anotar-se una caiguda del 2,45% que el va portar a allunyar-se fins i tot de la cota dels 9.300 punts, en una jornada que segueix marcada per la incertesa davant l'expansió del coronavirus pels països europeus i l'alerta de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre una «possible pandèmia». El selectiu espanyol va finalitzar en els 9.250,8 punts, de manera que va esborrar tots els guanys acumulats en l'any i va perdre un 6,43% del seu valor en el que va de setmana, després de marcar dilluns el seu major descens diari (-4,07%) des del referèndum sobre el Brexit.

L'analista de XTB Joaquín Robles va assenyalar que la gran por dels inversors és que les mesures de contenció del virus que estan duent a terme diferents països puguin generar un menor creixement.

Així, en les últimes sessions es van rebaixar les perspectives de creixement per a aquest any i diverses companyies van anunciar caigudes en els seus negocis, mentre que els sectors relacionats amb els transports, matèries primeres i consum van ser els més penalitzats.

Els inversors, pessimistes

«Els inversors miren de descomptar el que passarà en el futur i, a hores d'ara, s'estan posant en el pitjor dels casos. Encara es desconeixen dades macro i resultats empresarials on es mostri l'impacte que està tenint la crisi del coronavirus, per la qual cosa encara és complicat fer una valoració», va explicar l'analista.

El Tresor espanyol va desafiar aquesta circumstància, en la qual els mercats mundials registren alts nivells de volatilitat, i va llançar ahir noves obligacions a 30 anys, col·locant finalment 5.000 milions amb una demanda de 18.000 milions.

Així mateix, els inversors van estar atents als resultats d'Endesa, que va retallar un 88% el seu benefici el 2019, fins a 171 milions, després de deterioraments d'actius per 1.873.000 euros. La companyia va caure un 1,95% en la sessió, encara que el seu comportament va ser millor que el de la majoria de valors del selectiu. Així, els majors descensos en la sessió d'ahir els van presentar ACS (-4,73%), Indra (-4,57%), Sabadell (-4,48%), CIE Automotive (-4,32%), Ence (-4,24%), Amadeus (-4,17%), Meliá (-3,5%), CaixaBank (-3,4%), BBVA (-3,22%), Santander (-3,09%), Repsol (-3,09%) i Siemens Gamesa (-3,09%). Els únics valors que van aconseguir tancar en «verd» van ser Mediaset (+2,31%) i Cellnex (+ 0,96%), dues companyies que dilluns van perdre un 7,2% i un 3,2%, respectivament.

La majoria d'índexs europeus, que registraven dilluns la seva major caiguda des del Brexit seguien la mateixa línia que l'Ibex 35. D'aquesta manera, Milà va caure un 1,44%, mentre que Londres ho va fer un 1,94%, París un 1,94% i Frankfurt un 1,88%.