El Tech Spirit Barcelona ha arrencat aquest dimarts posant en valor la força del moviment emprenedor per sobreposar-se a la cancel·lació del Mobile World Congress i el 4YFN i fent una crida a mantenir la unitat per la capitalitat tecnològica. L'esdeveniment ha començat amb una sessió institucional que ha comptat amb la consellera d'Empresa, Àngels Chacón; el tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; el director general de la Mobile World Capital, Carles Grau; i el conseller delegat de Barcelona Tech City, Miquel Martí, entre d'altres. La consellera d'Empresa ha posat com a exemple de la força de l'esdeveniment que unes 400 empreses faran més de 1.000 reunions en dos dies, per la qual cosa ha dit que el Tech Spirit és "tangible".

La vicepresidenta primera de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca, ha donat la benvinguda als participants a la Casa Llotja de Mar, que acollirà bona part dels actes del Tech Spirit. Roca ha estat la primera en destacar el paper de la capital catalana en l'àmbit de les noves tecnologies i les 'start-ups'.

En aquesta línia l'han seguit la resta d'autoritats. Des de la Mobile World Capital, Grau ha assegurat que tot i la cancel·lació del MWC aquesta és una "setmana màgica" i una "experiència excepcional" per haver pogut organitzar el Tech Spirit. Ha destacat que s'ha fet "per respecte" a molts emprenedors i inversors que ja tenien agendades reunions i ha expressat la seva sorpresa en veure el moviment alternatiu al Mobile que està tirant endavant.

Collboni ha destacat que d'un "moment molt complicat" com la cancel·lació del Mobile s'ha pogut crear unes jornades gràcies a la "capacitat de sumar". El tinent d'alcalde ha assegurat que s'ha consolidat la idea que per arribar a acords en l'àmbit tecnològic i saber què està passant en aquest sector "el lloc on han de ser (les empreses) és a Barcelona". "És una idea que hem volgut preservar tot i la cancel·lació del MWC i el poc temps per a organitzar-ho", ha declarat.

Més enllà del Tech Spirit, Collboni ha explicat que l'Ajuntament de Barcelona s'ha marcat crear 100.000 llocs de treball fins al 2030 en l'àmbit tecnològic i l'economia verda. Ha destacat que existeix l'"esperit Barcelona" i que la ciutat aconsegueix ser capitalitat en allò que es proposa, com ja ho va ser del moviment olímpic. D'altra banda, ha fet una crida a mantenir "la unitat de les institucions" per assolir els objectius marcats i ha anunciat que en les properes setmanes espera poder anunciar novetats. "No ens aturarem aquí", ha afirmat.

Chacón també ha destacat la col·laboració entre el sector públic i el privat per tirar endavant iniciatives com aquesta i ha defensat que Catalunya té els ingredients per continuar ben posicionada al món en el sector de les noves tecnologies i les 'start-ups'. Entre aquests ha destacat la xarxa d'oficines d'Acció arreu del món i especialment en llocs clau per a l'ecosistema emprenedor i el teixit empresarial diversificat, amb més de 8.600 empeses estrangeres amb seu a Catalunya -un miler de les quals tecnològiques-.

Ha afegit que això també comporta atracció de talent -el 15% dels fundadors són estrangers- i la integració de les dones -el 22% dels fundadors són dones-. "Catalunya i Barcelona no només volen ser objecte sinó que volen ser subjecte", ha afirmat.

De la seva banda, el delegat del Consorci de la Zona Franca, Pere Navarro, ha celebrat que "davant de la por" va sorgir la "valentia" de tirar endavant l'esdeveniment. A més, ha posat en valor la unitat entre les administracions i els diferents agents per tirar endavant el Tech Spirit i l'ha posat com a exemple per crear "molt bones oportunitats" de cara al futur.

Per últim, el president del Barcelona Tech City, Miquel Martí, ha assegurat que l'ecosistema tecnològic de Barcelona "viu un moment excepcional" i ha destacat la potencialitat en la creació i atracció de talent. Ha assegurat que hi ha "més de 250 MEUR de capital risc esperant per invertir en propers negocis" i ha assegurat que és fonamental continuar posant les condicions i els serveis per continuar creixent. Entre d'altres, ha afirmat que cal continuar donat el campus urbà de tot el necessari i aconseguir un marc regulatori "que permeti competir en igualtat de condicions" i que inclogui "beneficis fiscals".

El Tech Spirit comptarà amb la participació d'uns 5.000 assistents fins al proper dijous, amb la participació d'una seixantena de ponents i un centenar d'inversors de capital risc.