El desenvolupament de la tecnologia del 5G com a motor econòmic clau del futur arriba en plena batalla comercial entre les dues superpotències mundials, els Estats Units i la Xina. Aquesta nova generació de tecnologies de telefonia mòbil no només donarà més capacitat i connectivitat als nostres mòbils, sinó que farà més potents les infraestructures. El 5G obre noves oportunitats econòmiques, però també planteja problemes. A Europa, a governs i institucions europees els preocupa el desplegament d'aquesta tecnologia per les possibles interferències de règims autoritaris, així com pels riscos que pugui tenir per a la salut i per al medi ambient.

Actualment, la xinesa Huawei i les europees Nokia i Eriksson són les companyies que estan al capdavant en l'impuls del 5G arreu del món. La competitivitat de preus del gegant xinès posa Huawei en avantatge respecte els seus competidors, però el seu predomini en el subministrament d'aquesta tecnologia estratègica per a l'economia del futur genera preocupacions als Estats Units i a Europa. Washington té en el punt de mira Huawei, a qui veu com una amenaça directa a la seva seguretat, mentre que Brussel·les manté una posició moderada permetent el seu accés a la xarxa europea però marcant condicions per participar en la construcció d'infraestructures crítiques com poden ser centrals nuclears, aeroports o sistemes financers.

Paral·lelament, un informe de l'Eurocambra publicat fa poques setmanes alertava dels dubtes sobre «l'impacte negatiu» del 5G per a la salut de les persones i el medi ambient per les seves «altes freqüències».