L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha advertit que l'economia a la zona euro i al Japó podria entrar en recessió si el coronavirus s'acaba estenent massivament. De moment, l'organisme ja treballa amb l'escenari que l'economia mundial perdrà mig punt de creixement i passarà a ser del 2,9%, d'acord amb les previsions del novembre passat, al 2,4% d'ara sempre i quan el Covid-19 arribi al seu pic a la Xina i el seu risc de propagació sigui contingut durant el primer trimestre, mentre que a la zona euro el creixement se situaria en el 0,8%, és a dir, tres dècimes menys que a finals del 2019.

L'informe que l'OCDE ha publicat aquest matí també ha revisat els creixements per al gegant asiàtic, que ha caigut per sota el 5% (4,9%), tot i que recuperaria el 6% previst -concretament el 6,4%- abans de la irrupció del coronavirus. Pel que fa al G20, les previsions indiquen que també cauria mig punt el creixement previst ara respecte el novembre del 2019, fins al 2,7%. I és que el document recorda que els països i els mercats més afectats seran aquells que estan "fortament interconnectats amb la Xina, com el Japó, Corea i Austràlia".

Algunes de les accions que recomana l'OCDE als governs és "assegurar" mesures "efectives i ben dotades" per prevenir la infecció i contagi del virus, a més d'un suport a polítiques macroeconòmiques que ajudin a "restablir la confiança" i a recuperar la demanda. D'altra banda, l'informe recorda que s'han viscut altres episodis similars, com la SARS el 2003, però que ara l'economia mundial està molt més "interconnectada" i la Xina juga un rol molt més important a nivell global.

Amb tot, l'OCDE admet però que les previsions de creixement a nivell global són encara "molt incertes" i que estan basades en què el pic de la propagació del virus a la Xina sigui al llarg d'aquest trimestre i a partir de l'abril es puguin impulsar polítiques domèstiques de recuperació. A banda, recorda que hi ha altres factors externs, a banda de la incidència del coronavirus, com les tensions entre els Estats Units i la Xina o amb Europa i un possible no acord entre la UE i el Regne Unit un cop consumat el Brexit.

Paral·lelament, aquest dilluns el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) ha elevat de "moderat a alt" el risc pel coronavirus a la Unió Europea, segons ha anunciat la presidenta de la Comissió Europea Úrsula Von der Leyen. L'executiu europeu ha creat un "equip de resposta" al coronavirus per vigilar l'impacte del brot a la Unió Europea. Von der Leyen ha assegurat que aquest gabinet de crisi tractarà qüestions mèdiques, econòmiques i de mobilitat relacionades amb el virus.