El Comitè de Mercat Obert de la Reserva Federal dels Estats Units va rebaixar ahir 50 punts bàsics els tipus d'interès, fins a un rang objectiu d'entre l'1% i el 1,25%, en resposta als riscos que l'epidèmia del coronavirus representa per a l'economia.

«Els fonaments de l'economia dels Estats Units es mantenen forts. No obstant això, el coronavirus planteja riscos en evolució per a l'activitat econòmica», va indicar la institució en un comunicat. Així mateix, el Comitè de la Fed va subratllar que està vigilant estretament l'evolució dels esdeveniments i les seves implicacions per a les perspectives econòmiques i «farà servir totes les seves eines per donar suport a l'economia».

La decisió, anunciada per sorpresa dues setmanes abans de la reunió sobre política monetària del banc central nord-americà, va comptar amb el suport de tots els membres de Comitè de la Fed. Minuts després que la Fed anunciés la retallada dels tipus d'interès, el president dels Estats Units, Donald Trump, va afirmar que el banc central encara ha de relaxar més la seva política monetària per alinear-la amb la d'altres països competidors.

«La Reserva Federal està rebaixant, però ho ha de fer més, el més important és alinear-se amb altres països. No estem jugant en un terreny equilibrat. No és just per als Estats Units. És hora finalment que la Reserva Federal lideri. Més tranquil·litat i més baixades!», va afirmar Trump en el seu compte oficial a Twitter.

Resposta del BCE

La rebaixa dels tipus d'interès ha obert la porta al fet que el Banc Central Europeu (BCE) també realitzi un moviment per donar suport a l'economia de la zona euro de l'impacte del coronavirus, segons la majoria dels analistes consultats per Europa Press.

«L'abrupte enduriment de les condicions financeres derivat de la reacció de mercat a les recents notícies relacionades amb el coronavirus estava pressionant la Reserva Federal perquè prengués mesures de relaxació, i la decisió és clarament un moviment en aquesta direcció», va indicar l'estrateg macro de Lombard Odier, Bill Papadakis.

La conseqüència directa de la rebaixa del preu de diners és que obligarà altres bancs centrals a adoptar mesures similars. «En el cas del BCE, preveiem que, de moment, la institució garantirà un major volum de compres i una pausa en la revisió de l'estratègia que va anunciar la seva presidenta», va afegir el director d'anàlisi macroeconòmic i financer del servei d'estudis de Mapfre, Gonzalo de Cadenes-Santiago.