Les repercussions pel coronavirus a la Xina estan afectant a les exportacions porcines al país asiàtic, segons l'associació espanyola de productors de bestiar porcí, Anprogapor. Cal recordar que Catalunya i, concretament la demarcació de Girona, són uns dels principals exportadors d'aquest sector a la Xina. El president d'Anprogapor, Miguel Ángel Higuera, va explicar que l'embús de contenidors en els ports de la Xina està comportant dificultats a les empreses exportadores de porcí a l'hora de trobar contenidors per carregar els seus productes i poder-los exportar al país asiàtic, ja que amb l'acumulació als ports xinesos triguen més a tornar.

En aquest sentit, el temps de transport s'ha incrementat un 30%. Si abans de la crisi del coronavirus es trigava des de la sortida del port uns 30 dies, i uns altres 12 per arribar al destí, ara es necessiten en total més de dos mesos, segons Higuera. A la vegada, les empreses exportadores han vist augmentats els costos ja que aquesta situació ha portat les navilieres a doblar el preu del lloguer d'un contenidor, que arriba a 5.000 euros en algun cas, respecte els 2.000 euros que costava abans, segons va explicar el responsable d'Anprogapor en el marc del congrés Porciforum 2020.

Tot i la reducció del marge de benefici, les empreses espanyoles mantenen la seva aposta per continuar exportant a la Xina ja que aquest marge «segueix sent interessant», segons Higuera. A més, destaca que, malgrat les restriccions derivades del coronavirus, la voluntat del govern xinès és afavorir el proveïment d'aliments a la població i, en aquest sentit, les importacions d'un dels productes més consumits al país com és la carn de porc.

Cal recordar que l'afectació per la Pesta Porcina Africana (PPA) al país asiàtic va comportar el sacrifici de molts animals, fet que va afavorir un increment de les exportacions espanyoles de productes porcins a la Xina durant el darrer any. D'aquesta crisi també se'n van beneficiar nou empreses càrnies gironines. De fet la Xina ja és el segon mercat en importància per a les empreses de la demarcació, tan sols superat per França. El 2019 el clúster gironí va arribar a exportar carn per valor d' 1.745,6 milions d'euros a la Xina.

La Llotja de Lleida acull des d'ahir i fins avui la cinquena edició del congrés estatal Porciforum, que suposa el punt de trobada per al sector porcí estatal ja que reuneix representants dels diferents agents d'aquesta indústria. El congrés, organitzat per AgriNews i PorciNews, compta enguany amb uns 1.200 inscrits. En aquesta edició, s'analitzen temes de màxim interès per al sector porcí, amb especial atenció a la situació de la PPA i als nous reptes en matèria de seguretat i benestar animal i sostenibilitat ambiental, entre d'altres.

Setmana Santa «en perill»

La por del coronavirus ha frenat en sec les reserves hoteleres a la Costa Brava per a aquesta Setmana Santa, segons va informar Catalunya Ràdio, i hi ha establiments que han decidit continuar tancats i no començar la temporada el mes d'abril. A tot això, s'hi afegeixen les cancel·lacions de moltes estades de grups estrangers, sobretot a Lloret i Blanes, segons reconeix el sector hoteler de la demarcació.