La UGT ha lamentat que les comarques gironines han perdut gairebé 2.500 autònoms des de principis de l'any 2019. El sindicat assegura que aquesta dada suposa una autèntica «patacada», perquè el gruix d'aquestes baixes no és causa directa de la regularització dels falsos autònoms, sinó que la majoria venen del sector serveis, com ara l'hostaleria, la restauració i el comerç. A més, la UGT destaca que dos de cada deu autònoms gironins es veuen forçats a abandonar l'activitat abans d'un any perquè no els surten els números, i que fins al 81% no tenen assalariats o no es poden permetre contractar ningú. Per millorar la situació del col·lectiu, el sindicat proposa al Govern espanyol impulsar un nou sistema de cotització en funció dels ingressos reals.

Segons un estudi de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC), sectorial de la UGT, el 2019 es va tancar amb 60.029 autònoms a les comarques gironines, 2.072 menys dels registrats al gener. «La patacada ha estat brutal, perquè feia cinc anys que no hi havia un descens com aquest», afirma la portaveu de la CTAC, Sandra Zapatero. I amb el tombant de l'any, la situació no millora, sinó que fins i tot pot agreujar-se, ja que entre gener i febrer de 2020 la demarcació ha perdut 395 autònoms més.

Segons el sindicat, la principal causa d'aquest descens és la dependència que té la província del turisme i els serveis. «Està clar que ens movem en funció dels mesos d'activitat», explica la portaveu de la CTAC, en referència al fet que quan s'acaba la temporada es registren més baixes d'autònoms. «A més, malauradament les perspectives no són optimistes, perquè tot indica que el turisme decaurà, i de retruc ho faran les vendes a comerços», concreta.

Si bé dins el global també s'hi inclouen falsos autònoms que s'han aconseguit regularitzar, des de la UGT diuen que la xifra no és determinant, perquè tots aquells fraus que s'han aconseguit fer aflorar -sobretot, al sector carni- corresponien a l'any 2018.

L'estudi de la CTAC-UGT també fa un perfil dels treballadors autònoms a comarques gironines. D'entrada, destaca que gairebé dos de cada deu abandonen l'activitat abans dels onze mesos d'haver-se donat d'alta. «És un percentatge significatiu», opina Zapatero. D'altra banda, el 78% treballa al sector serveis, poc més de la meitat (el 54%) fa més de cinc anys que forma part d'aquest règim laboral i el 81% no té assalariats. L'informe també posa de manifest que el 87% dels autònoms cotitza per la base mínima (944,40 euros).

Per millorar la situació del col·lectiu, la CTAC es fixa com a «prioritat» reclamar al Govern espanyol que impulsi un nou sistema de cotització en funció dels ingressos reals. De fet, arreu de Catalunya, el sindicat creu que hi ha fins a 77.000 autònoms (un 14% del total) que estan cotitzant molt per sobre dels seus ingressos reals, perquè no superen els 12.000 euros nets anuals. I d'altra banda, la UGT també destaca que hi ha 121.000 autònoms (un 22%) que cotitzen pel mínim, tot i que superen els 30.000 euros nets anuals. «Això no és just, perquè ens trobem que uns sobrecotitzen, i uns altres infracotitzen», diu Zapatero. Per això, des de la CTAC reclamen a l'executiu que impulsi un nou sistema de cotització «just i igualitari» en què cada autònom «aporti en funció del que guanyi».

A més, reclamen que s'impulsi un pla de xoc per consolidar els comerços de proximitat i demanen el suport de l'administració.