Un 82% de les micro, petites i mitjanes empreses i del col·lectiu d'autònoms de la província de Girona està patint algun tipus d'afectació derivada de l'epidèmia del coronavirus. Aquesta és una de les dades més rellevants que s'extreu de l'enquesta realizada per la patronal catalana PIMEC, entre els dies 20 i 23 de març.

Les empreses gironines valoren la situació econòmica actual com a «molt dolenta» o «dolenta». Un 88,2% de les pimes i els autònoms de la província està registrant menys vendes o anul·lacions de reserves. I, fins i tot, un 72,1% d'aquests casos afirmen que l'afectació està sent de més del 20%. A més, un 73,3% de les empreses apunta que està experimentant tensions de tresoreria.

Davant d'això, moltes empreses tenen la intenció d'acollir-se a una ajuda. Concretament, un 56,52% pensa acollir-se a línies de finançament addicional extraordinàries del Govern espanyol o català i un 47,2% dels autònoms preveu acollir-se a les mesures específiques adreçades a aquest col·lectiu.

La falta de materials també és un dels problemes que es troben les empreses gironines davant la situació actual. Un 50,3% està patint un escanyament en l'aprovisionament de materials i components i un 32,3% manifesta tenir perill de ruptura d'estocs.

Teletreball a la meitat d'empreses

La meitat de les pimes i autònoms de la demarcació ha aplicat el teletreball, segons l'enquesta. Concretament, un 55,3% ha optat per aquest sistema, mentre que un 43% apunta que ha modificat els torns de treball o de vacances. Cal tenir en compte que un 59% de les empreses afirma que ha hagut de tancar l'establiment. A més, també han tingut baixes laborals. Concretament, un 32,3% de les enquestades afirma que n'ha patit un augment.

Continuen creixent els ERTOs

Un 56,52% de les pimes i autònoms de la província de Girona ha realitzat o té previst realitzar un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO). En total, a la demarcació gironina ja s'han presentat 5.951 expedients, que afecten 38.989 treballadors.

La xifra a Catalunya s'eleva fins als 51.340 ERTOs que afecten 407.278 treballadors, una dada que és més elevada que tots els aturats que hi havia al país el més de febrer (395.214). A més, segons va explicar ahir el secretari general del Departament de Treball de la Generalitat, Josep Ginesta, els ERTOs no han arribat al seu pic i, per tant, seguiran creixent.

Més d'1 milió d'afectats a Espanya

En l'àmbit estatal, les conselleries de les diferents comunitats autònomes d'Espanya han registrat un total de 160.657 ERTOs, que afecten prop d'1,15 milions de treballadors fins al moment, com a conseqüència del tancament de negocis i establiments.

Així es desprèn de les dades recopilades per Europa Press a partir de la informació oferta per les diferents autoritats laborals de país, que, per ara, exclouen Balears, Extremadura, Múrcia i Madrid, encara que aquestes dues últimes sí que ofereixen el nombre d'expedients presentats, però no de les persones afectades. Així, si es tinguessin en compte les xifres d'aquestes comunitats l'afectació podria augmentar fins als 4,8 milions sobre un total de 19,3 milions de treballadors.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus