Els tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha) demanen a l'Agència Tributària (AEAT) que prorrogui fins a finals de setembre el tancament de la campanya de la Renda, que arrencarà el pròxim 1 d'abril i inicialment finalitzarà el 30 de juny, a causa del confinament de la població espanyola per fer front a la propagació del coronavirus.

D'aquesta manera, les persones grans, que majoritàriament opten per la via presencial, podrien rebre una atenció adequada i sense riscos per a la seva salut a les oficines de l'AEAT, on a priori es podran presentar els esborranys, amb cita prèvia, a partir del 13 de maig. Així mateix, subratllen que la pròrroga facilitaria a altres 4,9 milions de declarants que puguin citar-se amb el seu assessor fiscal, entre els quals es trobarien els 3,1 milions d'autònoms, inclosos els del sector agropecuari, que han de recollir la documentació dels seus negocis, tenint en compte que al juliol els assessors estan centrats en les declaracions de l'Impost de societats.

En el cas d'aquest col·lectiu, els tècnics d'Hisenda demanen un termini excepcional perquè els autònoms puguin renunciar al règim de mòduls abans del 20 d'abril.

Pel que fa a les rendes altes, el sindicat Igualment, consideren que els contribuents que guanyen més de 60.000 euros a l'any (menys del 4% dels declarants) i no s'hagin vist especialment damnificats per la pandèmia, podrien mostrar la seva solidaritat, anticipant les seves declaracions a ingressar sense esperar a fer-ho en els últims dies de termini.

En qualsevol cas, els tècnics estimen que 14,8 milions de contribuents rebran gairebé 11.927 milions per les seves devolucions a partir del segon dia des que la sol·licitin, atès que el 70% de les declaracions surten a retornar i que el 87,7% d'aquestes es presenten amb el programa Renda web de l'AEAT.

D'altra banda, demanen que s'autoritzi la reducció del rendiment anual dels empresaris en «mòduls» i permeti un nou termini.

La patronal reclama mesures

Per la seva banda, la patronal Foment del Treball ha demanat al Govern que suspengui el pagament de l'IVA, l'IRPF, l'Impost de Societats i les cotitzacions socials. La patronal indica que les mesures fiscals estan entre les considerades com a prioritàries per la Comissió Europea i que permetrien «alleujar» la pressió financera sobre les empreses.

La patronal creu que aquestes mesures ja haurien d'haver-se implantat i confia que es faci en el proper Consell de Ministres previst per avui.