Les arribades de turistes internacionals en el món poden caure aquest any entre un 20% i un 30% respecte a 2019, tenint en compte que mai abans s'havien introduït restriccions de viatge com les d'ara per la pandèmia del covid-19. Un descens que suposarà una caiguda dels ingressos de fins a 410.000 milions d'euros, segons va alertar ahir l'Organització Mundial del Turisme (OMT).

El turisme mundial va tancar el 2019 amb prop de 1.500 milions d'arribades de viatgers internacionals, un 4% més, sumant deu anys consecutius de creixement, de manera que en el present exercici es podran perdre fins a 450 milions de turistes.

Aquesta baixada de viatgers suposaria una caiguda dels ingressos per turisme internacional (exportacions) d'entre 273.000 milions i 410.000 milions d'euros (300.000 i 450.000 milions de dòlars), gairebé un terç del bilió i mig de dòlars aconseguit el 2019, d'acord amb aquesta nova avaluació actualitzada del possible impacte de la covid-19 en el turisme internacional de l'OMT. Tenint en compte les tendències passades dels mercats, això significaria que, a causa del coronavirus, es perdria el valor d'entre cinc i set anys de creixement.

En la seva primera valoració, a principis de març, l'organització apuntava a una pèrdua d'entre només un 1% i un 3% en volum de turistes al món i un descens d'entre 27.000 i 45.000 milions d'euros en ingressos per turisme. Ara, però, han elevat les xifres.

Per posar aquestes noves dades en context, l'OMT va recordar que el 2009, després de la crisi econòmica mundial, les arribades de turistes internacionals es van reduir un 4%, mentre que el brot de SARS va portar a un declivi de tan sols un 0,4 % el 2003.

No obstant això, l'organització va subratllar, en un comunicat, que aquests números es basen en els últims esdeveniments i que «s'haurien d'interpretar amb cautela» per «la naturalesa extremadament incerta de la crisi actual».

El secretari general de l'OMT, Zurab Pololikashvili, va assenyalar que el turisme és un dels sectors econòmics més afectats però, «està unit també per ajudar a afrontar aquesta immensa emergència sanitària». Encara que és molt aviat per fer una avaluació completa del possible impacte de la covid-19 en el turisme, «està clar que hi ha milions de llocs de treball en el sector que corren el risc de perdre's», va advertir. Al voltant del 80% del sector està compost per petites i mitjanes empreses i el turisme ha estat al capdavant en la generació d'ocupació i altres oportunitats per a dones, joves i comunitats rurals, va afegir Pololikashvili.