El permís retribuït recuperable i obligatori que el Govern espanyol ha aprovat per confinar a casa del 30 de març al 9 d'abril els treballadors d'activitats no essencials no preveu cap mena de mesura específica per als treballadors autònoms. Són 3,2 milions de persones en el conjunt d'Espanya, uns 550.000 a Catalunya i 60.000 a les comarques gironines. Representen el 16% del total de cotitzants​ a la Seguretat Social, un col·lectiu que des de l'inici de la crisi sanitària pel coronavirus reclama més suport de l'administració.

El president de l'Associació de Treballadors Autònoms (ATA), Lorenzo Amor, es pregunta si no incloure els treballadors per compte aliè i els empresaris en aquest decret "és un simple oblit o furit del caos d'última hora". I segueix: "Poden realitzar la seva activitat perquè no tenen risc? Serà per justificar el cobrament de la quota d'autònoms, cotitzacions i impostos?"

Quines mesures ha previst el govern per al col·lectiu?

De moment, el govern central ha previst una prestació per aquells autònoms obligats a tancar per l'estat d'alarma o que que hagin patit una caiguda d'ingressos del 75%. El ministre d'Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, assegurava fa uns dies que tots els autònoms que puguin cobrar la prestació per cessament d'activitat dissenyada pel Govern deixaran de pagar la quota d'autònoms sense haver de donar-se de baixa d'Hisenda ni de la Seguretat Social. "Rebran una prestació equivalent al 70% de la base reguladora, la qual cosa suposa un mínim de 661 euros per als que hagin hagut de tancar el seu negoci o hagin perdut el 75% de la seva facturació", afegia Escrivá.