02 de abril de 2020
02.04.2020
Diari de Girona

Quinze consells per prevenir estafes i atacs cibernètics

L'augment del tràfic a Internet, per la quarantena, ha incrementat els casos de ciberdelinqüència

02.04.2020 | 17:01
Claus per evitar els ciberatacs.

La situació generalitzada de confinament a casa davant la crisi del coronavirus ha propiciat un augment considerable del consum d'Internet. Davant aquesta realitat, són diverses les campanyes malicioses a la xarxa que intenten aprofitar la situació. S'han detectat en els darrers dies un augment correus electrònics que, per exemple, es fan passar per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) o webs de donacions que demanen transferències bancàries.

Per tal de reduir el risc de convertir-se en víctima d'un virus informàtic o de patir un atac cibernètic que posi en perill els dispositius, les dades personals i els propis diners, l'entitat Caixa d'Enginyers ha elaborat una sèrie de quinze senzilles recomanacions per protegir les dades personals a Internet i poder navegar i operar amb total seguretat:

Seguretat i contrasenyes

- No fer clic automàticament en cap dels enllaços dels correus electrònics si es desconfia del remitent, ja que poden ser falsos i conduir a llocs no fiables. En cas de dubte, es pot escriure l'adreça web del remitent directament a la barra d'adreces, consultar pàgines web d'organismes oficials o de diaris de reconegut prestigi per identificar la font original o trucar a l'empresa que ha enviat el correu.

- Canviar les contrasenyes de forma periòdica i fer-ne servir una de diferent per accedir a cada un dels llocs web que utilitzem de forma habitual.

- Ignorar les trucades que informen que l'ordinador està infectat per un virus, fins i tot si afirmen que són treballadors de Microsoft, Apple o el nostre proveïdor d'internet. Ningú trucarà per solucionar un problema del qual no se n'ha sol·licitat assessorament tècnic.

- No facilitar cap dada personal, llevat que es tingui la seguretat que és un web fiable. Proporcionar informació personal, com el NIF, número de compte o targeta bancària, pot fer que suplantin la identitat digital.

-No connectar-se a la banca en línia des de xarxes wifi obertes o compartides.

- En cas que s'utilitzi el mòbil per rebre missatges amb codis d'autorització, cal protegir-lo instal·lant un antivirus i tenir-lo sempre sota control. Si de sobte un dia la línia telefònica del mòbil deixa de funcionar, contactar amb l'entitat financera per bloquejar el servei o per modificar les credencials d'accés, ja que és possible que hagin suplantat la identitat davant l'operador mòbil utilitzant la informació personal i hagin aconseguit duplicar la targeta SIM.

- Evitar accedir al servei de banca en línia des d'un ordinador que no sigui el propi o d'algú de confiança. Si no és possible, es recomana canviar tan aviat com sigui possible les credencials.

Compres, donacions i concursos

- Comprar només en comerços electrònics de confiança i informar-se bé abans de comprar-hi.

- Buscar sempre llocs segurs en els quals l'adreça web comenci amb HTTPS (la "S" significa "segur") i que estiguin vinculats a passarel·les reconegudes (Visa, Mastercard, PayPal...) en el moment de realitzar una compra.

- Ignorar missatges relacionats amb premis de concursos en els quals no s'ha participat o de persones desconegudes disposades a enviar diners. Si sembla massa bo per ser veritat, probablement sigui una estafa.

- Revisar habitualment els comptes i supervisar les operacions fetes amb les targetes VISA o Mastercard per validar que són correctes.

Descàrrega d'aplicacions desconegudes

- Llegir les ressenyes abans de descarregar aplicacions en el telèfon i descarregar-la del market oficial.

- Parar atenció als permisos que sol·licita l'aplicació o web abans de descarregar-la o utilitzar-la. Si una aplicació sol·licita accedir a la ubicació, llista de contactes, calendari o missatges o publicar en les teves xarxes socials, considera si l'app realment necessita aquesta informació per funcionar.

- Evitar descarregar arxius d'internet o clicar a "Acceptar" en les finestres emergents, ja que és el que fa que la majoria d'ordinadors s'infectin. No instal·lar programes o complements de llocs desconeguts o en què es desconfiï.

- Usar la configuració de privacitat per a qualsevol dispositiu, aplicació o servei que s'utilitzi.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook