La vicepresidenta d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, avala l'ús del fons europeu de rescat (MEDE) "sense condicions específiques" per fer front a la crisi pel covid-19. Abans de la reunió per teleconferència de l'Eurogrup en què els ministres d'Economia de l'eurozona discutiran la resposta econòmica a la pandèmia, Calviño ha dit que el MEDE i la injecció del Banc Europeu d'Inversions (BEI) són bones opcions per aconseguir liquiditat de manera immediata, però ha insistit que cal que les conclusions de l'Eurogrup incloguin la mutualització del deute per fer front al "cost de la recuperació" en el "llarg termini". Espanya es distancia així d'Itàlia, que defensa clarament la necessitat de coronabons i rebutja l'ús del fons europeu de rescat.

Sobre la taula dels titulars d'Economia per a l'Eurogrup d'aquest dimarts hi ha dues propostes per garantir la liquiditat, una a través de 240.000 milions d'euros del fons europeu de rescat i una altra a través d'una injecció de 200.000 milions d'euros per part del BEI. La tercera proposta que hi ha sobre la taula és la del fons de 100.000 milions d'euros de la Comissió per mantenir l'ocupació durant la crisi.

Calviño ha considerat que la proposta de la qual parteix l'Eurogrup és "positiva" i ha defensat una resposta europea "clara", "contundent" i "efectiva" per tal que la crisi pel coronavirus no aprofundeixi les "divergències" entre les economies de la zona euro.

L'Eurogrup treballa amb la possibilitat que els estats que ho demanin puguin rebre fins al 2% del seu PIB a través del MEDE, però la vicepresidenta d'Afers Econòmics ha insistit que Espanya "no té cap necessitat" de recórrer a un mecanisme especial d'accés a liquiditat addicional.

Pel que fa al fons per evitar els acomiadaments proposat per la Comissió Europea, Calviño ha dit que no és el fons d'atur que defensa el govern espanyol, però és "una bona base per treballar". "Cal una unió fiscal que permeti afrontar xocs com el que vivim", ha subratllat.

Espanya ajorna el debat sobre els coronabons

Calviño ha insistit que l'Eurogrup s'ha de plantejar la mutualització del deute "a llarg termini" per finançar la recuperació després de la crisi. La vicepresidenta d'Afers Econòmics ha dit que "no és acceptable que cada país hagi de fer front sol als costos de l'emergència", però ha reconegut que és un debat que hauran de tenir els líders dels 27 i no l'Eurogrup.

Així, Calviño prioritza acordar un paquet de mesures a curt termini per garantir la liquiditat i ajorna el debat dels coronabons, que és el que més divideix els titulars d'Economia.

Abans de l'atenció a mitjans de Calviño, la ministra portaveu, María Jesús Montero, ha advertit que "Europa com a idea i projecte compartit se la juga en la resposta" a la crisi pel coronavirus. Montero ha defensat crear un mecanisme per a la mutualització del deute per tal que Europea actuï "com a bloc".

"Cal transformar aquesta crisi en una oportunitat per construir una Unió Europea molt més forta, però calen mesures ambicioses perquè si pensem en petit fracassarem", ha advertit Montero.