El Govern està a l'espera que les entitats financeres li remetin informació sobre el primer tram de crèdits amb avals ICO per analitzar-la i poder realitzar en el segon tram els ajustos que, en el seu cas, anessin necessaris per a garantir que la liquiditat arriba a tot el teixit productiu espanyol.

Així ho va explicar la ministra d'Hisenda i portaveu, María Jesús Montero, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, un dia després que la línia d'avals vigent des del passat 18 de març hagi començat a carregar-se en els sistemes de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO). Montero va explicat que el Govern ha estat «prudent» en desbloquejar un primer tram de 20.000 milions d'euros (el 50% reservat a garantir préstecs a autònoms i pimes), del programa de 100.000 milions, perquè la seva intenció és comprovar que efectivament respon a les necessitats del sector productiu espanyol, abans d'activar un segon tram.

En relació amb el segon tram, la ministra portaveu va explicar que l'executiu vol analitzar dos aspectes. En primer lloc, que arribi a tots els sectors d'activitat, perquè alguns han demanat incorporar algun element que tingui en compte la seva estacionalitat o la seva forma d'estructura de deute.

Així mateix, el Govern vol comprovar si la part destinada a les pimes (al voltant de la meitat) és suficient o ha d'incrementar-se en el segon tram. «En el moment en què les entitats financeres ens retornin aquesta informació, estarem en condicions d'ajustar, si és que és necessari, alguns dels elements, perquè la nostra idea és que arribi a l'últim racó del nostre teixit productiu», va explicar Montero.

D'altra banda, la ministra va va assegurar que l'executiu ha recordat a les entitats financeres les condicions en les quals han de prestar el finançament amb avals ICO, és a dir, sense requerir la contractació de cap producte afegit. En aquesta línia, el Govern farà un seguiment per a garantir «que totes les condicions es respectin».