La Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG) reclama als ens locals de la demarcació com ajuntaments i consells comarcals que rebaixin les càrregues fiscals per aquells negocis que han hagut de tancar per l'estat d'alarma. En concret, exigeix que s'alleugereixin impostos com l'IBI, el de les escombraries o el de les terrasses.

En aquest sentit, la patronal explica que la mesura va centrada en les empreses del sector serveis, moltes d'elles vinculades al món de l'hostaleria i del comerç que ja porten més de dues setmanes tancades. Amb aquesta rebaixa, la FOEG assegura que es permetria garantir o fins i tot, millorar la liquiditat de molts d'aquests negocis i poder fer més fàcil la sortida de la crisi.

En concret, el president de l'entitat, Ernest Plana, demana que s'ajorni el pagament d'ocupació de via pública, i que té a veure amb les terrasses dels bars i restaurants. Des de la FOEG aposten també perquè els ajuntaments retornin la part proporcional que correspon al temps que no han estat oberts. En aquest punt, també es reclama que aquestes empreses de restauració puguin ajustar la demanda d'espais públics que utilitzen a les necessitats reals, atesa la caiguda del consum.

En relació a la recollida de residus, la patronal gironina reclama que els ens locals "tinguin en compte" la reducció que pertoqui per la caiguda de l'activitat com a conseqüència de l'estat d'alarma.

Finalment, la FOEG demana un ajornament i fraccionament dels impostos com el de l'IBI. Tot això, acompanyat d'ajudes als autònoms i a les petites i mitjanes empreses en el pagament del rebut de l'aigua.

Pressió al govern espanyol

En una carta als seus associats, la patronal gironina explica que estan "pressionant" al govern espanyol per tal que suspengui el pagament d'impostos i tributs com l'IVA, l'IRPF o les cotitzacions a la seguretat social, per a aquelles empreses que s'han vist més afectades pel descens de l'activitat i el consum.

La missiva també carrega contra l'executiu de Pedro Sánchez a qui qualifica de "poc sensible" amb les pimes i els autònoms, a qui recorda que se'ls està exigint "el mateix que a les grans empreses", fet que posa en risc la seva activitat.

La carta conclou recordant el "fort pes" que té el turisme a les comarques de Girona i "els molts sectors que en depenen". "En general, a la demarcació, tots els sectors estant patint, però és especialment preocupant l'efecte que pot tenir l'actual situació per al sector del comerç i el turístic", assenyala.