Els hotelers de la Costa Brava esperen poder compensar una part del perdut si la gent opta pel turisme de proximitat i la crisi del coronavirus acaba aviat. A la costa catalana també donen per perduda la temporada en termes de turisme internacional, sobretot per als viatgers que necessiten desplaçar-se en avió.

Les fonts consultades coincideixen que el turisme és el sector més perjudicat econòmicament per aquesta crisi del coronavirus i també el que més trigarà a recuperar la normalitat. Per això, consideren indispensable que es prenguin mesures, com que els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) es puguin seguir mantenint per força major 3 o 4 mesos més, una moratòria en el pagament d'impostos i crèdits perquè els establiments que ho necessiten puguin aguantar un temps sense clients.

El gerent de l'Associació d'Hostaleria de la Costa Brava, Martí Sabrià, ha explicat a EFE que ara cal centrar-se en el turisme de proximitat, el que pot arribar al seu lloc de vacances amb cotxe.

Per això, parla de que més de 25 milions de persones que viuen en una àrea que els permet desplaçar-se a la Costa Brava en cotxe en un màxim de cinc hores, el que inclou una part del sud de França.

"És clar que aquest turisme no ens permetrà assolir les ocupacions dels tres últims estius, però igual ens permet obrir", apunta.

També creu que el fet que la gent s'ho pensi molt aquest estiu abans de viatjar a l'estranger pot tenir com a resultat que molts optin per passar les seves vacances a la costa i augmentar el nombre de dies que descansen al costat del mar.

"Espero que a partir de Sant Joan puguem tenir ocupacions no iguals que les de l'any passat, però suficients com perquè les empreses puguin tancar l'exercici sense moltes pèrdues", ha dit Sabrià, deixant clar que la incertesa actual pot deixar a l'aire qualsevol tipus de pronòstics.

La Confederació del Turisme Rural i Agroturisme de Catalunya (TURALCAT) també està a l'expectativa de veure si la campanya d'estiu pot iniciar-se amb normalitat i si la gent opta per fer vacances de proximitat i ajuda a recuperar aquest sector.

Per a l'associació, el segon semestre de l'any no compensarà el perdut fins ara però, si la situació es normalitza, permetrà afrontar millor el conjunt de l'exercici.