El camp català ha arrencat la temporada de collita de la fruita, encara que ho fa sense haver pogut cobrir la demanda de temporers necessària a causa de l'emergència sanitària, segons expliquen a EFE les principals organitzacions del sector.

La collita, que s'allargarà fins a l'octubre, genera cada any centenars de milers de tones d'aliments, una tasca que no seria possible sense el treball dels temporers, que en gran part provenen de països de l'est d'Europa i el nord d'Àfrica.

No obstant això, el tancament de fronteres a Europa per evitar la propagació del coronavirus ha suposat que milers d'aquests treballadors no puguin arribar aquest any als camps de Catalunya, el que ha obligat les associacions d'agricultors a intentar captar aturats i estudiants.

Des del sindicat agrari Unió de Pagesos afirmen que per a aquest any els camps de fruita de Catalunya necessitaran almenys 30.000 jornalers per a la recol·lecció, encara estimen que per a l'arrencada només es podrà comptar amb una mica més de 20.000 treballadors.

Tot i que és una xifra inferior a la demanda necessària en el sector, el responsable de temporers d'Unió de Pagesos, Jaume Pedrós, ha assegurat que serà una quantitat suficient per començar les primeres recollides de fruita de pinyol, com la cirera.

El problema, apunta Pedrós, es donarà si la manca de personal es manté per a les dates en què els cultius de fruita tenen més demanda, que el calendari de la collita catalana fixa en els mesos d'estiu, amb la recollida de les primeres peres i pomes.

Actualment, la borsa de treball d'Unió de Pagesos compta amb prop de 14.000 inscrits, dels quals se n'acabaran seleccionant el 60%, mentre que d'altres entitats com l'Associació Agrària de Joves Agricultors (Asaja) compten amb 2.500 sol·licitants.

"Per cobrir la resta de vacants, molts pagesos hauran de tirar de familiars i amics", ha precisat Jaume Pedrós.

Per la seva banda, el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) va obrir a finals de març una borsa d'ocupació per a jornalers del camp, que segons han detallat fonts d'aquest servei ja acumula 4.539 peticions.

Però al marge de la manca de mà d'obra, la gran preocupació dels pagesos catalans són les mesures de seguretat i les condicions dels allotjaments temporals dels temporers i els camps durant la collita per evitar contagis de la Covid-19.

Aquest mateix divendres, a les portes de l'arrencada de la campanya agrària, la patronal catalana del sector de la fruita Afrucat ha anunciat la publicació d'un protocol complet d'actuació per a la prevenció del coronavirus a les centrals de fruita.

La patronal ha habilitat una web pròpia per a la consulta d'aquest document, que inclou mesures higièniques, de desinfecció d'instal·lacions, transport i allotjament de treballadors, i que segons afirma, ha estat avalat per la Generalitat i la UGT.

Des de la UGT han alertat que un brot de coronavirus "pot posar fi a la collita" i han demanat a la Generalitat mapes d'albergs, cases de colònies i hotels aptes per allotjar els temporers, en els quals es puguin respectar les distàncies de seguretat.

Per la seva banda, des d'Asaja han sol·licitat al Govern d'Espanya que es modifiqui l'ordre que limita a dos el nombre de passatgers als cotxes privats, tres a les furgonetes de nou places i estableix en un terç l'aforament màxim dels autobusos.

"Amb aquestes condicions el transport dels treballadors als camps es farà econòmicament inviable per als agricultors perquè les explotacions de Catalunya necessiten una mitjana d'entre 10 i 20 jornalers", lamenta el president d'Asaja a Lleida, Pere Roqué.

La crisi sanitària ha sembrat en molts agricultors la sensació que faltaran temporers en aquesta collita, que des d'Unió de Pagesos ja auguren que no serà del tot plena per les altes temperatures de l'hivern i les gelades a les comarques de Lleida.

No obstant això, la collita no es pot ajornar i els agricultors de Catalunya arrenquen avui la recollida de la fruita amb l'esperança de poder tirar endavant, un any més, un sector productiu que en temps de pandèmia és més important que mai.