La crisi de la covid-19 va provocar la destrucció de 63.700 llocs de treball durant la segona quinzena de març a Catalunya, amb una pèrdua de 7.000 feines al dia entre l'11 i el 30 de març, segons estimacions del Govern a partir de les dades d'afiliació a la Seguretat Social.

El secretari general de Treball, Josep Ginesta, ha assegurat que, en els primers tres mesos del 2020, s'han perdut 118.500 feines. Unes dades que, segons diu, reflecteixen de manera "més real" l'afectació econòmica de la crisi de la covid-19 que l'Enquesta de Població Activa (EPA), un indicador "històric" que no té capacitat de recollir la "celeritat" i la severitat" de la paràlisi econòmica que ha provocat la pandèmia.

Ginesta ha fet aquestes declaracions el mateix dia en què s'han conegut les dades trimestrals de l'EPA que mostren que la taxa d'atur ha pujat fins al 10,66% entre gener i març. Segons aquesta enquesta elaborada per l'Institut Nacional d'Estadística, la xifra de desocupats ha augmentat en 5.800 persones, fins a les 411.600, en comparació als darrers tres primeres mesos del 2019.

Aquesta enquesta s'elabora seguint les recomanacions de l'OIT i Eurostat i no s'han modificat els criteris de valoració a les circumstàncies de la covid-19, ha dit. En concret, ha assegurat que l'EPA no recull les afectacions que han patit treballadors inclosos en un Expedient de Regulació Temporal de l'Ocupació o els fixos discontinus, per exemple.

El secretari de Treball ha remarcat que els efectes de la pandèmia sobre el mercat de treball "no es poden comparar" amb altres crisis com la del 2008, ja que hi ha centenars de milers de treballadors afectats pel decret d'estat d'alarma i el confinament general de la població, però totes les mesures "han de ser temporals i transitòries".

"La temporalitat de les mesures legislatives i econòmiques estan afavorint decisions conjunturals que no seran definitives. Tot això fa que hi hagi un mercat de treball desdibuixat. Estem en una bombolla", ha explicat.

Ginesta no s'ha atrevit a fer previsions concretes de com pot evolucionar l'atur a Catalunya però ha assegurat que l'afectació al mercat de treball serà "molt important" si es té en compte que les previsions "més optimistes" auguren una caiguda del Producte Interior Brut (PIB) català del 5% a finals d'any.

Ampliar mesures excepcionals

Per a pal·liar la crisi econòmica un cop aixecat l'estat d'alarma, el secretari de Treball considera necessari ampliar les mesures excepcionals pels expedients temporals, com ara l'exoneració de les cotitzacions a la Seguretat Social que l'empresa ha de pagar per treballador. "Moltes empreses no en tindran prou amb l'aixecament de l'estat d'alarma o amb l'inici de l'activitat, necessitaran mesures progressives. Ens interessa que el motor del mercat de treball, les empreses, superin la crisi", ha dit.

Pel que fa a les dades de l'enquesta, ha destacat que la població ocupada que s'ha incrementat en 62.000 persones en un any, la xifra més alta des del primer trimestre del 2008, i que situa a Catalunya com la comunitat autònoma amb més ocupats.

Pel que fa als aturats, també ha remarcat la comparació anual, tot valorant que la taxa d'atur, del 10,6% és un punt inferior a la de l'any passat i es manté per sota de l'11%. Entre les dades més preocupants que reflecteix l'estudi elaborat per l'INE, ha destacat el creixement de llars amb tots els actius aturats, que ha sigut de 14.400 persones en relació amb el trimestre anterior. També ha lamentat el descens de contractació al llarg del mes de març, amb una davallada del 40% de la contractació temporal.

Pel que fa als Expedients de Regulació Temporal de l'Ocupació (ERTO) que tramita el Departament de Treball des de l'inici del confinament, Ginesta ha assegurat que ha resolt el 98,2% dels procediments. En el 92,3% dels casos s'ha constatat que existeix una causa de força major, mentre que un 2,7% d'expedients que al·leguen força major s'han rebutjat i un 4,9% s'han aprovat per silenci administratiu, és a dir, han quedat aprovats després de cinc dies hàbils. Preguntat sobre les irregularitats detectades en els ERTO, ha assegurat que la revisió d'aquests expedients anirà a càrrec de la Inspecció de Treball estatal.