El sector de l'automoció ha registrat aquest mes d'abril les pitjors dades de matriculació dels últims vint anys a causa de l'aturada de l'economia provocada pel coronavirus. Segons dades publicades aquest dilluns per l'Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils i Camions (ANFAC), el segment més afectat és el de turismes i tot-terrenys, que a l'abril va registrar 4.163 matriculacions a l'Estat, un 96,5% menys respecte al mateix mes de l'any passat. Si en tenen en compte les dades acumulades durant els primers quatre mesos de l'any, la caiguda de les matriculacions és del 49% interanual. Pel que fa als vehicles comercials lleugers, a l'abril es van registrar 1.822 vendes, un 91% menys en comparació amb les dades de l'exercici anterior.

Segons ANFAC, la crisi del coronavirus ha afectat negativament tots els canals de venda, però especialment al conjunt dels autònoms. Durant el mes d'abril, els treballadors per compte propi van registrar 318 matriculacions, un 95% menys respecte al mateix mes de l'any passat.

Per altra banda, les matriculacions de vehicles industrials, autobusos, autocars i microbusos van reduir-se un 54,9% a l'abril, fins a 905 unitats. En concret, les vendes de vehicles industrials van caure un 49,9% durant el quart mes de l'any, mentre que les del segment d'autobusos, autocars i microbusos ho va fer en un 82%.

A través d'un comunicat, ANFAC assenyala que l'obertura durant els pròxims dies dels concessionaris -sempre amb cita prèvia i atenent els protocols sanitaris- permetrà incrementar el nombre de matriculacions al maig. Malgrat tot, l'associació apunta que les vendes no començaran a recuperar-se a partir de l'estiu i sempre sota unes xifres inferiors respecte a 2019.

Segons Tania Puche, directora de comunicació de l'Associació Nacional de Venedors de Vehicles de Motor, Reparacions i Recanvis (Ganvam), l'abril és el "mes horribilis" de l'automoció espanyola. "En tot un mes s'ha matriculat tot allò que abans del confinament es matriculava en un sol dia", ha explicat.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus