La multinacional catalana d'hemoderivats Grifols posarà a disposició d'Espanya a partir de la setmana que ve 1,5 milions de test moleculars capaços de detectar el virus SARS-CoV-2 en tres hores i mitja.

Així ho ha avançat a Efe el director industrial de la multinacional, Daniel Fleta, que ha aclarit que aquest tipus de test molecular específic té "una sensibilitat equivalent o fins i tot superior a altres test moleculars disponibles actualment", com els anomenats PCR.

La multinacional ha anunciat aquest migdia a través d'un comunicat que ha completat el desenvolupament del test molecular específic TMA (Amplificació Mediada per Transcripció), que va començar a dissenyar la primera setmana de febrer, uns reactius que es produeixen a la planta que Grifols té a San Diego (EUA).

De fet, en la presentació dels resultats del primer trimestre, Grifols ja va avançar que tindria llest aquest test a principis de maig.

Grifols ha precisat que ha rebut recentment l'autorització de l'Agència Espanyola del Medicament i els Productes Sanitaris per a aquest test i que compta amb la capacitat de produir "un milió de test a la setmana a la seva planta de Sant Diego".

Fleta ha aclarit que "no es tracta d'un test ràpid", sinó d'un test molecular de molt alta sensibilitat que "busca la presència de virus i que és capaç de detectar també en persones asimptomàtiques". "Si hi ha virus, el trobem", ha explicat el directiu.

I és que el test desenvolupat per Grifols s'obté gràcies a una mostra nasofaríngia i detecta el material genèric del virus.

Un cop presa la mostra, aquest test amb tecnologia TMA es processa en equips Procleix Panther de Grifols presents a hospitals i amb capacitat d'analitzar "més de 1.000 mostres diàries per instrument", ha aclarit Fleta.

Aquest directiu ha explicat que des d'un primer moment el Ministeri de Sanitat es va interessar pels test de Grifols i que "ha delegat la gestió de les compres a les comunitats", que són les que faran arribar les seves "necessitats" de test a la multinacional.

El directiu ha assegurat que Grifols té peticions de moltíssims països de tot el món, però que s'ha donat prioritat a les necessitats d'Europa.

El primer lot de producció d'aquests tests va ser d'unes 100.000 unitats, de les quals la meitat es van deixar als EUA i l'altra meitat es van portar a Espanya. Dels 50.000 portats a Espanya, una part es va usar per completar els processos de validació del test, però encara queden 35.000 disponibles, ha comentat Fleta, que ha afegit que el segon lot està "en producció" i serà el que arribi a partir de la setmana que ve a Espanya.

Un factor "diferencial" del test desenvolupat per Grifols és que obre la possibilitat de fer estratègies de testat grupal d'individus (pool testing), a més de permetre tests individuals.

És a dir, que el test de Grifols permet prendre mostres de fins a 16 persones diferents, barrejar-les "en un únic tub d'assaig" i testar al mateix temps si tot aquest grup està lliure de virus, el que permet multiplicar la capacitat de testeig de la població, aclareix el directiu.

Si una o diverses mostres donen positiu, llavors es pot "obrir aquest 'pool' i localitzar els individus infectats, però el cribratge en grups "multiplica la capacitat de testeig de la població", remarca la companyia.

El co-conseller delegat de Grifols, Víctor Grífols Déu, ha assegurat en un comunicat que "tenir un test amb alta sensibilitat per abordar una possible estratègia de 'pooling' és, sens dubte, un factor diferencial, que ho podria fer factible".

"Quan la incidència o la prevalença de la malaltia no sigui tan alta, té molt sentit fer 'pooling' de pacients", és a dir, testar a un grup alhora, ha destacat Daniel Fleta, per a qui aquesta estratègia pot ser "viable "en el cas d'alguna regió espanyola.

Pel que fa als EUA, Fleta ha dit que per ara Grifols es centra en l'ús del plasma de convalescents, és a dir, a l'extret de persones recuperades de la Covid-19, per combatre el virus.

També es faran servir aquests tests moleculars de detecció del nou coronavirus en el cas d'empleats de Grifols a tot el món, per vetllar per la seva seguretat i assegurar que els centres de la multinacional al país segueixen operant.

De moment la multinacional dóna prioritat a Europa, i en particular a Espanya, en la distribució d'aquests test moleculars de detecció del nou coronavirus.

Preguntat per la possibilitat d'ampliar la producció a San Diego (EUA) d'aquest nou test molecular, Fleta ha assegurat que es podria estudiar la possibilitat d'augmentar-la modificant l'ús de part de les instal·lacions, però ha recordat que aquesta planta ha de seguir produint també altres tipus de test per a la seva divisió de diagnòstic.

El test molecular per detectar el virus SARS-CoV-2 és fruit de l'esforç coordinat dels equips de Grifols a San Diego, Barcelona i Bilbao, ja que els tests s'han validat en mostres d'origen respiratori als laboratoris de Grifols-Progenika a Bilbao.

Tot i que el negoci principal de Grifols són les proteïnes plasmàtiques, Grifols disposa d'una important divisió de diagnòstic, en adquirir aquest negoci a Novartis el 2014 i en potenciar-lo amb la compra d'Hologic el 2017

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus