El secretari general d'UGT, Pepe Álvarez, veu necessari tancar un acord raonable aquesta setmana amb el Govern per a la pròrroga de les condicions dels Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO

"L'activitat es recuperarà en el turisme, a les illes o en el transport, però no ho farà al 100%", afirma Álvarez en una entrevista amb Efe, en què considera fonamental ampliar la protecció associada als ERTO per força major per tot el 2020, a l'almenys en part i en algunes activitats o territoris, perquè en 2021 es produeixi la plena recuperació del turisme i del sector serveis.

De moment, els ERTO estan exonerats del 100% de les quotes a la Seguretat Social i del 75% per a les que tenen més empleats, en tant que la plantilla inclosa en aquests expedients té dret a atur encara sense haver cotitzat prou i sense veure minvat aquest dret a futur pel cobrat en l'actualitat.

"Tot el que s'inverteixi en ERTO estalviara en altres partides. Si no som capaços de fer un deshibernació de l'economia mantenint els ERTO es destruirà ocupació i, en conseqüència, caldrà pagar la desocupació", assegura el líder sindical.

Pel que fa als ERTO per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció (ETOP) creu que han de tenir la mateixa consideració que els de força major si tenen relació directa amb el COVID-19, atès que una vegada que s'aixequi l'estat d'alarma sorgiran expedients d'aquest tipus.

"Com a sindicat sabem que si no recuperem l'empresa no recuperarem els llocs de treballllocs de trebal, per tant, no hi ha un element de diferència perquè volem recuperar l'empresa, que és la garantia de recuperació de la feina", respon Álvarez a l'ésser preguntat sobre si sindicats i patronal defensen diferents postures.

"Hi ha algunes empreses que poden pagar més? Sí, però hi ha altres que no podran pagar perquè estan a el dia (...) temps haurà l'Estat de rescabalar per la via dels impostos en l'any 2021", afegeix el líder sindical, que creu que és el moment de donar facilitats a el teixit productiu i deixar per a més endavant reclamar més impostos a qui més guanyen.

Sobre les fases establertes pel Govern per a la tornada a la normalitat, Álvarez diu confiar absolutament en els criteris sanitaris de l'equip de Fernando Simón (director del Centre d'Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat), a qui assegura professar admiració.

"A partir d'aquí em sembla raonable que les comunitats autònomes tinguin més pes. El Govern ha d'anar cedint les seves competències i les comunitats les han d'exercir amb responsabilitat", diu el líder sindical, que veu important que les autonomies tornin a assumir plenament les seves competències en aquest procés de desescalada.

Al Govern li demana que "extremi el diàleg sincer i permanent" i als grups polítics que anteposin les circumstàncies a l'interès partidista.

De l'ingrés mínim vital que l'Executiu vol començar a pagar al juny, assegura que arriba tard i que havia d'haver anat en el paquet inicial.

"No té gaire sentit pensar que es posarà en marxa la llei definitiva, cal anar a una mesura pont perquè la llei serà complexa (...) i això no s'aconsegueix ni al mes de maig ni al juny ni a octubre", afirma Álvarez, que demana a Govern que no ho dilati més, perquè hi ha centenars de milers de llars que no tenen ingressos.

"Espanya no ha de tenir aquestes cues, que m'avergonyeixen com a ciutadà, en parròquies i bancs d'aliments de persones que no tenen per sobreviure", diu.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus