La Comissió Europea (CE) calcula que el producte interior brut (PIB) espanyol caurà un 9,4% i que la taxa d'atur augmentarà fins al 18,9% aquest any com a conseqüència de la pandèmia del coronavirus i les mesures de confinament imposades per frenar-la. L'executiu comunitari projecta a més que el dèficit públic s'incrementarà el 2020 fins al 10,1% del PIB i que el deute públic escalarà fins al 115,6% del PIB, segons les seves previsions macroeconòmiques de primavera.

Les previsions de Brussel·les són similars a les del Govern espanyol, que calcula que l'economia es contraurà un 9,2% i l'atur arribarà al 19%, mentre que el dèficit pujarà al 10,3% del PIB i el deute al seu màxim històric del 115,5% el 2020.

La Comissió Europea preveu que l'economia espanyola reboti quan s'aixequin les restriccions, però adverteix que la recuperació només serà parcial el 2021 i desigual entre sectors. Brussel·les assenyala que les mesures de confinament i la suspensió de les activitats essencials tindran un impacte «sense precedents» en l'activitat econòmica que portarà a una contracció del PIB del 9,4% en el conjunt del 2020, comptant que l'activitat es reprengui gradualment al segon semestre.

Les manufactures es recuperaran més ràpid que els serveis, on les restriccions per al turisme o el comerç minorista duraran més, mentre que la indústria podria no arribar a normalitzar-se aquest any a causa de la baixa demanda global i els problemes en les cadenes de subministrament, preveu la CE. El 2021, Brussel·les espera que l'activitat repunti i el PIB creixi un 7%.

Creixement de l'atur

La Comissió Europea preveu a més que la taxa d'atur a Espanya pugi del14,1% al 18,9% el 2020, un increment que només es revertirà parcialment el 2021, quan baixarà al 17%. Brussel·les assenyala que l'aplicació de nombrosos Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació, tot i que mitigaran parcialment l'impacte, no han evitat una «ràpida caiguda de l'ocupació, en particular entre els treballadors temporals», i adverteix que, tot i que part d'aquesta ocupació es recuperarà quan es reprengui l'activitat, la recuperació del mercat laboral serà «més lenta».

Pel costat fiscal, la Comissió Europea espera que la recessió dispari el dèficit públic fins al 10,1% aquest any a causa de la caiguda en els ingressos per impostos i a l'augment de la despesa social, pel pagament dels ERTOs i prestacions per desocupació, i de la despesa sanitària. A aquests factors se sumen la pujada de les pensions i del salari dels funcionaris aplicades el 2019, que ja van contribuir a elevar tres dècimes el dèficit d'aquest any.