10 de maig de 2020
10.05.2020
Diari de Girona

Tres emprenedors gironins creen un nebulitzador portàtil ideat per desinfectar empreses, botigues, bars o hotels

L'aparell costa poc més de 1.000 euros, ja han rebut 25 comandes i preveuen arribar a fabricar-ne fins a 500 per setmana

10.05.2020 | 10:18
Un dels emprenedor ruixant amb desinfectant un burro amb roba d'una botiga

Tres emprenedors gironins han creat un nebulitzador portàtil ideat per desinfectar qualsevol superfície i lluitar contra el coronavirus. L'aparell es diu Nebulizerair i té múltiples aplicacions. Serveix tant per a una simple peça de roba com per a tota una habitació d'hotel, una botiga, la barra d'un bar o les taules i cadires d'una terrassa, per posar alguns exemples. N'hi ha prou amb ruixar la superfície uns segons, i esperar-se'n uns quants més, perquè quedi desinfectada del tot. "L'objectiu és trencar la cadena de contagi", diu un dels socis, Lluís Díaz. A més de l'aparell portàtil –que costa poc més de 1.000 euros- el nebulitzador sortirà al mercat en dos formats més. Ja tenen 25 comandes i preveuen fabricar-ne fins a 500 per setmana.

De nebulitzar protector solar a desinfectants contra la covid-19. El Nebulizerair porta el segell de tres emprenedors gironins: Lluís Díaz, Pere Garcia-Castany i Alexis Folch. Ara fa vuit anys, van començar a explorar com aplicar la tecnologia de la nebulització – és a dir, dispersar un líquid en microgotes- al camp de la cosmètica.

Ho van aconseguir tant amb el maquillatge com amb la crema solar. D'aquí, precisament, van néixer una mena de dutxes, Sunprotect, que nebulitzen protector solar i que ja s'han instal·lat en algunes platges de la Costa Brava i zones de Xile i el Brasil.

Aquest estiu, els tres socis volien continuar estenent el Sunprotect a més indrets del litoral, però el coronavirus va frenar en sec els projectes. L'arribada de la crisi sanitària, i les necessitats d'incrementar la desinfecció i la higiene per combatre la covid-19, van portar els tres socis a aplicar la seva tecnologia a la lluita contra el coronavirus.

D'aquí en neix el Nebulizerair, un nebulitzador ideat per desinfectar qualsevol superfície i deixar-la lliure de patògens. Tant es pot fer servir per a les mans i la pell, com per a la roba, la fusta, l'acer... I fins i tot és adequat per a llocs on es manipuli menjar. Tot dependrà del tipus de desinfectant que se li posi a l'interior.

Marina López Un dels emprenedors desinfectant-se les mans amb el nebulitzador portàtil

L'aparell sortirà al mercat en els propers dies. "Estem esperant que no hi hagi cap canvi de normativa de Sanitat, però tots els productes estan correctament certificats i homologats", diu Díaz, en referència als desinfectants. El nebulitzador tindrà tres formats: dos més compactes (pensats perquè siguin fixes i se situïn en entrades d'empreses o establiments) i un de portàtil.

"Desinfectant en esprai"

Precisament, els tres emprenedors creuen que el nebulitzador portàtil serà el que tindrà més sortida. Es pot fer funcionar amb corrent o bé amb bateria, porta una garrafa de 5 litres de desinfectant a l'interior i només cal engegar-lo i prémer el difusor per desinfectar allò que es vol. "N'hi ha prou amb 2 ó 3 mil·lilitres per metre quadrat per eliminar el virus; és desinfectant en esprai", concreta Lluís Díaz.

L'emprenedor explica que el Nebulizerair té "infinitat" de possibilitats, "per sort o per desgràcia" –això últim, en referència a la pandèmia que l'ha fet néixer. I en concreta algunes: es poden desinfectar ambulàncies, barres de bar, cuines, habitacions senceres d'hotel, emprovadors, peces de roba, cadires, taules de les terrasses, oficines, aules...

A més, el desinfectant actua en qüestió de segons. Cosa que pot ser útil, per exemple, en el cas de les botigues de roba (per desinfectar aquelles peces que es queden a l'emprovador i evitar deixar-les 48 hores en quarantena). A més, com precisa Díaz, en el cas de les habitacions d'hotel o els menjadors, "amb el difusor es pot arribar a tots els racons amb facilitat".

500 per setmana

Per fabricar el Nebulizerair, a més, els tres emprenedors es recolzen amb l'economia local. Exceptuant-ne dues que venen de fora, totes les peces que componen el mecanisme i la carcassa es fabriquen a l'àrea de Barcelona o a les comarques gironines. "Ho produïm tot en centres que estan a un radi de 100 quilòmetres de Girona com a màxim", diu Díaz.

De moment, i quan encara no han sortit a mercat, els tres socis ja han rebut 25 comandes del Nebulizerair. "El sector que més se'ns ha interessat és l'hoteler, un dels més afectats per la crisi de la covid-19", explica Díaz. Però també n'han rebut peticions d'altres, com ara concessionaris de vehicles o, fins i tot, funeràries. "Desgraciadament, moltes famílies no han pogut vetllar el seu difunt i això permetria poder donar seguretat en aquests espais", indica el soci de l'empresa.

Els tres emprenedors preveuen arribar a fabricar fins a 500 nebulitzadors per setmana en els propers mesos. A més, també estan estudiant com aplicar aquesta tecnologia per garantir la desinfecció de llocs on hi hagi major afluència de gent (com ara estadis de futbol o aeroports). "En definitiva, la finalitat de la nebulització és trencar la cadena de contagis de la covid-19, perquè ens permet eliminar en pocs segons la càrrega viral que hi pugui haver en un determinat lloc o superfície", conclou Díaz.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook