Marcos Vindel no oblidarà que va estar aplaudint al costat de l'últim pacient de l'hospital de campanya d'Ifema l'1 de maig. «És molt emotiu ser allà amb metges, policies, militars... cada un aportant el nostre gra de sorra. És molt bonic i gratificant». En realitat, el seu gra és una muntanya, ja que ha format part, gràcies al programa Incorpora de la Fundació La Caixa, de l'imprescindible equip de neteja dels pavellons 7 i 9 d'Ifema.

Al febrer, el jove va entrar en aquest programa d'integració laboral de col·lectius vulnerables i es va començar a formar, però al març va esclatar la pandèmia i es va obrir una borsa de treball en serveis essencials. «Li trucava a veure què li semblava una oferta i ell em deia, 'A totes, ¡apunta'm a totes!'», afirma Sandra Villapalos, orientadora laboral de l'associació Eslabón, satisfeta per l'alta motivació del noi.

I llavors va arribar l'oportunitat a Ifema. «No ho vaig dubtar ni un moment», diu el Marcos, que també reconeix que s'ha sentit segur gràcies als equips de protecció individual (epi) i el recolzament facilitats per Clece, l'empresa que proveeix el servei de neteja a l'hospital de campanya d'Ifema. «Per a l'arrencada del servei de neteja de l'hospital d'Ifema, la col·laboració i implicació de tots els professionals involucrats ha sigut garantia d'èxit», diu Javier Gallego Zugasti, responsable d'Acció Social de Clece. Gallego també detalla que en la recent demanda de candidats per reforçar les plantilles en la crisi de la Covid-19 «s'ha dut a terme un pla de contingència juntament amb Incorpora, sempre prioritzant els col·lectius de persones amb menys risc de contagi».

Al Marcos, que continuarà treballant al recinte tot i que l'hospital de campanya s'hagi tancat, per si hagués de reobrir, sempre li quedarà l'orgull de ser un dels més de 1.600 herois que el programa Incorpora ha connectat amb llocs de treball de primera necessitat sorgits durant la pandèmia a totes les províncies d'Espanya. Com conclou el director de la Fundació La Caixa, «persones que provenen de situacions d'elevada vulnerabilitat estan fent un pas endavant i convertint-se en imprescindibles».