La meitat dels espanyols no espera realitzar cap mena de viatge , independentment de la fase de desescalada en què es trobin, segons les conclusions d'un estudi elaborat per EY-Parthenon i publicat aquest diumenge.

D'acord a les dades agregades de l'informe, el 50% dels enquestats ha assegurat que no creu que es "donin les condicions" per a realitzar algun tipus de viatge aquest estiu. La segona opció més popular, amb un 19%, és que es realitzarà turisme interior per Espanya d'acord amb el planejat prèviament, mentre que un 8% addicional tenia pensat anar a l'estranger, però ara es limitarà a viatjar a Espanya.

Dels 2.106 enquestats per la consultora, un 10% ha indicat que farà turisme interior però que triarà destinacions menys massificades, donat el risc de contagi. Finalment, fins a un 9% dels espanyols mantenen els seus plans turístics i, si poden, faran viatges a l'estranger.

Per comunitats autònomes, la més propensa a no realitzar cap mena de viatge turístic aquest estiu, independent de les condicions, és Galícia, amb un 56% dels enquestats. A l'extrem oposat es troben Madrid i Castella-la Manxa, on un 43% dels enquestats assegura que es quedaran a la seva província entre juny i setembre.

Aquestes decisions de viatges tindran el seu impacte en el nivell de despesa en turisme i viatges fins i tot quan se superi la crisi sanitària provocada pel coronavirus coronavirusCovid-19. Segons les dades de EY-Parthenon, fins a un 42% dels espanyols considera que la seva despesa posterior serà menor, molt menor o fins i tot zero. En contraposició, un 38% dels enquestats gastarà el mateix i un 16% està disposat a elevar el seu pressupost turístic.

D'aquesta manera, els ciutadans de Comunitat Valenciana i Castella-la Manxa són els més pessimistes pel que fa a la seva despesa en viatges després de la crisi, amb un 46% dels enquestats en ambdós casos assegurant que gastaran menys, molt menys o gens.

La pandèmia no només canviarà la decisió de viatjar o de planificar les vacances, sinó també la preferència de consumidor. En aquest sentit, set de cada deu espanyols estaran disposats a pagar més per tenir flexibilitat en condicions de cancel·lació i canvis dels seus viatges, encara que hi ha divisió d'opinions en relació amb el pagament extra per altres serveis com 'fast track' o seients amb més espai. Els més predisposats a aquesta despesa addicional són els joves i les persones amb ingressos alts.

En l'àmbit professional, gairebé la meitat dels que viatgen avui per treball creuen que els desplaçaments per motius laborals es reduiran i seran substituïts per videoconferències.

La despesa en hostaleria es manté

Pel que fa a l'hostaleria, encara que un 70% dels participants en l'enquesta ha assegurat que la seva despesa en bars, restaurants i cafeteries serà igual o major després de la crisi, destacada que un 30% espera gastar menys, molts menys o fins i tot gens.

Gallecs (26%) i catalans (28%) seran els que menys restringiran les seves despeses en bars i restaurants després de la finalització d'aquesta pandèmia. Al mateix temps que un 9% dels valencians espera que la seva despesa sigui molt més gran. Els més conservadors seran madrilenys (53%) i catalans (52%) els que asseguren que mantindran un nivell de despesa semblant a l'actual.

Aquesta divisió s'incrementa quan la pregunta es refereix a locals més massificats, com bars de copes i discoteques. Així, fins al 45% dels enquestats considera que reduirà la seva despesa o fins i tot ho eliminarà, mentre que un 38% espera mantenir el seu consum habitual i només un 12% incrementarà la despesa en aquest tipus d'establiments.

La generalització del teletreball pot ser un altre detonant per a la lenta marxa del sector. Un 67% dels treballadors assumeix que després del confinament la feina des de casa augmentarà respecte a la situació abans de la crisi. En aquest context, set de cada deu persones que el practica menja a casa, tot i que col·lectius més joves surten per prendre un cafè.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus