Els agents de la propietat immobiliària (API) de comarques gironines preveuen que les vendes de pisos caiguin "com a mínim" un 25% per la crisi del coronavirus. El president del col·legi, Joan Company, avança que la pandèmia comportarà "una davallada molt important de la demanda" i frenarà operacions de compravenda. Pel que fa a preus, si bé d'entrada la covid-19 ja ha suposat baixades d'entre el 5 i el 15%, els API no creuen que això es tradueixi en un descens estructural. "Dependrà de si es té pressa per vendre o no", diu Company. Capítol apart mereixen els lloguers, perquè aquí es continua "amb molta demanda i poca oferta". Després d'estar gairebé en paràlisi durant dos mesos, ara les immobiliàries gironines ja comencen a ensenyar pisos.

Una parella va a veure un pis a Figueres. A l'ascensor, ells i la treballadora de la immobiliària pugen per separat. I un cop a la porta, abans d'entrar, s'han de desinfectar les mans amb hidrogel i posar peücs de plàstic als peus. La mascareta, ja la duen del carrer.

A dins, a més, la treballadora que els ensenya les habitacions els demana expressament que no toquin res. I un cop s'acaba la visita, el pis es ventila i s'obren les finestres de bat a bat. En aquest cas, al domicili no hi viu ningú. Però si els propietaris hi residissin, la visita es faria quan ells siguessin fora.

Amb el pas a la fase 1 de la desescalada, les immobiliàries gironines han pogut tornar a ensenyar pisos. Portaven dos mesos sense fer-ho. "Hem estat pràcticament paralitzats; sense poder fer visites, és pràcticament impossible fer una venda", admet Joan Company.

D'ençà que es va decretar l'estat d'alarma per la covid-19, i durant el confinament, l'activitat dels API gironins ha estat de mínims. "Amb les operacions de compravenda que s'estaven negociant, hem intentat que el client mantingués la confiança i que ajornés la decisió fins que poguéssim reobrir", concreta el president dels API. En el cas dels lloguers, aquí sí que se n'ha fet algun d'urgència -"pràcticament sense veure el pis", diu Company- i també hi ha hagut "casos puntuals" en què el contracte s'ha signat després d'una visita virtual.

La feina, però, ha vingut per una altra banda. La crisi sanitària ha comportat que augmentessin les gestions relacionades amb els ajornaments o rebaixes de quotes. "Hem tingut molta feina, i seguim tenint-la, en les negociacions entre llogaters i propietaris; també per habitatges, però sobretot per locals comercials i despatxos", explica el president dels API gironins.

Com a mínim, d'un 25 o un 30%

Els agents immobiliaris gironins ja han començat a fer números de l'afectació que la pandèmia deixarà damunt el sector. "Portàvem uns anys de certa estabilitat, ens estàvem recuperant de la crisi del 2008, i de cop ens ha vingut aquesta altra", lamenta Company. Perquè als dos mesos "perduts" que ha suposat la covid-19, ara s'hi sumarà "una baixada molt important de la demanda" per comprar pisos.

Els API preveuen que, "com a mínim", aquest any les operacions de compravenda arribin a caure entre un 25 i un 30% per l'impacte de la pandèmia. Joan Company ja diu que, de retruc, la crisi també es traduirà en una baixada de preus, però el president també creu que no s'allargarà tant en el temps com la de la crisi del 2008. "En aquest cas parlem d'una crisi sanitària; comptem que el temps de recuperació de l'economia, que encara és incert, sigui molt més ràpid", precisa.

Sí que d'entrada, però, el president del col·legi d'API ja admet que s'està veient com els preus s'estan ajustant a la baixa "entre un 5 i un 15%". Però també avança que el descens anirà en funció de la pressa que tinguin els propietaris per vendre. "En el cas d'aquells que no en tinguin necessitat, no hi haurà baixada de preus", diu Joan Company.

Poca oferta i molta demanda

Pel que fa als lloguers, però, els agents immobiliaris gironins creuen que el confinament no es traduirà en una baixada de preus a curt termini. "Aquí encara hi ha molta demanda i poca oferta; per tant, els preus continuen allà mateix", precisa Company.

A més, tot i que aquests dos mesos de paràlisi comportaran que se signin menys contractes al cap del 2020, aquí les previsions dels API són diferents. Joan Company explica que "com a molt" -i en aquest cas, no com a mínim- el descens serà "d'entre un 15 i un 20%", perquè a mesura es vagi pujant de fases amb la desescalada, els lloguers es tornaran "a reactivar".

Pla de xoc

La paràlisi que ha comportat el confinament, lligat a la crisi provocada per la covid-19, tindrà impacte damunt el sector. Tant el de construcció com l'immobiliari. "Hi haurà empreses que ho passaran malament i algunes no podran continuar; és difícil posar-hi xifres, però sí que la davallada serà important", diu el president del col·legi d'API gironins.

Per això, Joan Company reitera la petició perquè la Generalitat impulsi "un pla de xoc integral" per al sector, en la mateixa línia del que la setmana passada ja van fer el Consell Català de Col·legis d'Agents de la Propietat Immobiliària i l'Associació d'Agents Immobiliaris de Catalunya (sota les sigles dels quals s'hi apleguen més de 3.000 professionals).

Entre d'altres, el pla reclama rebaixar impostos i impulsar ajudes per a la compra d'habitatges. A més, vol que els propietaris de pisos que els posin a lloguer tinguin incentius fiscals i rebin ajudes per rehabilitar-los. I per últim, també inclou un paquet de mesures destinades als llogaters (com ajudes personals o l'impuls del parc públic d'habitatge social).

"No ho estem demanant directament per a nosaltres, sinó perquè ajudaria a revitalitzar l'economia i facilitaria l'accés a l'habitatge per a les famílies", concreta Joan Company. I precisa: "El pla està pensat per revitalitzar el mercat de compravenda, però també per fomentar la col·laboració publicoprivada amb els lloguers".

"Malauradament, durarà"

Ara els API gironins ja han pogut tornar a ensenyar pisos, però a les immobiliàries encara hi ha dubtes. Per exemple, amb els pisos turístics. "Això afecta, per exemple, aquells qui tenen oficines a la costa", explica Joan Company. "Aquí encara estem pendents de saber quins són els protocols de neteja i desinfecció, que s'hauran de fer cada cop que un client hi entri o en surti; això comportarà més complexitat", explica el president del col·legi.

I en paral·lel, també hi ha la qüestió de les despeses. Company avança que, d'entrada, no es preveu repercutir el cost de la desinfecció en el preu del lloguer. "Si ho féssim, ens estaríem fent mal a nosaltres mateixos; per tant, aquest sobrecost l'haurem d'assumir entre el propietari i nosaltres", explica el president dels API gironins.

Sigui com sigui, però, Company té clar que els nous protocols contra el coronavirus no seran cosa de setmanes. "Crec que ens hem d'acostumar a aquesta nova normalitat, que malauradament em sembla que durarà força temps; no hi ha més remei", conclou.