Els centres comercials, instal·lar mampares de metacrilat en llocs d'informació i atenció al públic o establir un sistema de comptatge de persones i mesures de control de distanciament social, inclòs l'aparcament.

En la fase 2, que començarà el 25 de maig en algunes àrees de la geografia espanyola si es compleixen els marcadors, es preveu l'obertura de l'espai interior de locals de comerç detallista, amb un aforament limitat al 40% i horari preferent per a majors, i l'obertura de centres o parcs comercials, prohibint la permanència a les zones comunes o àrees recreatives.

Així figura en una guia de bones pràctiques adreçada a l'activitat comercial en establiment físic i no sedentari, elaborada pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme i el de Sanitat de cara a la reobertura comercial.

En concret, el Govern aconsella establir un sistema de comptatge de persones i mesures de control de distanciament social, inclòs l'aparcament.

El personal de seguretat haurà de controlar que es respecti la distància mínima i dispersarà grups de més de dues persones que circulin pel centre, fent especial atenció a zones d'escales mecàniques i ascensors.

Així mateix, aconsella la col·locació de vinils indicant la distància de seguretat en escales, ascensors, lavabos o taulell de benvinguda, així com la desinfecció completa del centre comercial abans de l'obertura, prestant especial atenció a la neteja de les àrees públiques (aparcament, àrees de descans o banys) i dels molls de càrrega i punts de residus.

A la zona d'aparcament, a més de la desinfecció continuada dels punts de contacte habituals i posada a disposició el client de gel hidroalcohòlic a l'abast, l'Executiu aconsella fomentar el pagament per mitjans electrònics 'contactless'.

Igualment, recomana la instal·lació de mampares de metacrilat en llocs d'informació i atenció al públic, així com de dispensadors de gels hidroalcohòlics en diversos punts de centre i en especial en entrades, lavabos, punts d'atenció i ascensors, verificant regularment el seu correcte funcionament.

A la guia també s'aconsella el tancament de zones infantils, ludoteques o qualsevol altra zona dedicada a alguna activitat del tipus no permesa segons la fase de desescalada d'aquest moment. Les àrees de descans també romandran tancades o es limitaran de manera que es garanteixi el compliment de la distància de seguretat.

Igualment, es recomana la desactivació de directoris digitals i suports en pantalles tàctils interactives i neteja i desinfecció contínua tot i estar desactivades. Així mateix, els centres comercials hauran de suspendre activitats dins el centre que puguin ocasionar formació de grups de persones (esdeveniments, promocions, activitats culturals).

El Govern aconsella a més la senyalització amb vinils a terra marcant la distància de seguretat entre clients a l'entrada d'hipermercat, lavabos, i altres zones de gran afluència, el lliurament d'un protocol de mesures a cada establiment comercial de centre i l'ús de sistemes de vídeo vigilància per a seguiment de les mesures de distanciament i sanitàries.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus