La Comissió Europea calcula que el pla de reconstrucció ajudarà a elevar el PIB de la Unió Europea en un 1,75% el 2021 i el 2022 i a crear fins a dos milions de llocs de treball a mitjà termini. L'executiu europeu assegura que, malgrat incloure crèdits als estats, el pla no comportarà un increment "significatiu" del deute sobirà dels estats.

De fet, calculen que ajudarà a reduir en cinc punts el deute d'alguns estats com Espanya en els pròxims quatre anys. En el seu informe sobre l'impacte econòmic de la covid-19, l'executiu europeu estima que els governs de la UE necessitaran un total d'1,7 bilions d'euros de finançament addicional per fer front a la crisi en els pròxims dos anys.

La CE preveu que l'economia europea caigui un 14% al segon trimestre de l'any i entri en "una profunda recessió" que impliqui una caiguda total del PIB el 2020 del 7,4% amb una recuperació parcial del PIB del 6,1% el 2021.

L'impacte econòmic serà especialment dur a Espanya, Grècia, Itàlia i Croàcia amb caigudes del PIB d'entorn el 9,5%, mentre que les recessions a la resta d'estats europeus implicaran caigudes d'entre el 6% i e 7,5% del PIB. A França, Itàlia i Espanya s'estima una caiguda de l'ocupació del 5% mentre a la majoria del bloc serà del 3%.

L'entreteniment, l'hosteleria i el transport són els sectors econòmics que s'enduran la pitjor part, amb pèrdues d'entre el 20% i el 40%.

Impacte empresarial

Segons la CE, entre el 25% i el 35% de les empreses s'exposen a problemes de finançament a finals d'any. En el pitjor dels casos, podria afectar a més d'un 50% de les companyies europees. "Això significa que entre 180.000 i 260.000 empreses europees que donen feina a 25-35 milions de persones podrien patir problemes de finançament si es materialitza el pitjor escenari", apunta l'informe de la CE.

Els sectors que més problemes de liquiditat tindran seran el comerç, l'hosteleria, els serveis alimentaris i la indústria del transport. "Aquestes firmes s'enfronten a un risc molt elevat de fallida", alerta Brussel·les.

Segons l'anàlisi, una proporció "substancial" de les necessitats de liquiditat es trobaran en empreses amb dificultats per accedir al finançament perquè ja es trobaven en una situació vulnerable abans de la crisi.

Disparitat ajudes d'estat

La CE constata una "forta disparitat" entre les ajudes d'estat que estan oferint els governs europeus. Amb dades de principis de maig, Alemanya ha injectat ajudes equivalents al 29% del seu PIB, França entorn el 13,4% i Itàlia entorn el 17%. Per contra, l'estat espanyol només ha destinat entorn del 2,2% del PIB per salvar l'economia.