El Banc Central Europeu (BCE) estima que l'economia de l'eurozona recuperarà el nivell previ a la crisi causada per la covid-19 a finals del 2022.

En un seminari organitzat per Frankfurt Main Finance, el membre del Consell Executiu de la institució monetària Philip Lane ha previst que l'economia de la zona euro trigarà més de dos anys a recuperar-se de l'impacte de la pandèmia.

Segons a explicat Lane, les injeccions de liquiditat i les compres de deute impulsats pel BCE en el marc de la pandèmia augmentaran 1,3 punts percentuals la producció a l'eurozona i 0,8 punts percentuals la taxa d'inflació, mentre que les mesures fiscals dels estats faran augmentar 2,5 punts percentuals la producció a la zona euro aquest any.

En la seva intervenció, Lane ha assenyalat que "ja es veuen alguns senyals d'una recuperació inicial" un cop suavitzat el confinament, però ha advertit que els consumidors i les empreses necessitaran "temps" per "recuperar-se" de l'impacte de la crisi.

Pel que fa als consumidors, l'economista ha apuntat que alguns han perdut ingressos, mentre que altres estan estalviant de manera preventiva, cosa que tindrà implicacions en la demanda.

Pel que fa a les mesures d'estímul per pal·liar els efectes de la crisi, Lane ha alertat que la rapidesa amb què s'implementen és un factor "important". "Les projeccions sobre la rapidesa de la recuperació també depenen del disseny i el calendari dels programes d'estímuls fiscals", ha dit.

"En particular, el resultat de la negociació sobre el fons europeu de recuperació serà un factor important en la determinació del camí futur de l'economia de la zona euro", ha assenyalat Lane.