El Banc d'Espanya ha avançat que l'economia espanyola podria caure prop del 20% en el segon trimestre del 2020, el major retrocés de la sèrie històrica després de la paralització de bona part de l'activitat a l'abril, que ha enfonsat la inversió empresarial, el consum i l'ocupació mesurat en hores treballades.

En el seu informe econòmic trimestral publicat aquest dijous, l'entitat diu que la caiguda del PIB espanyol s'ha intensificat notablement en el segon trimestre «fins a situar-se en una forquilla el punt mig seria un descens proper al 20% intertrimestral», com a conseqüència directa de les mesures de contenció de la pandèmia de COVID-19.

El descens de l'ocupació mesurat en termes de les hores treballades hauria estat aproximadament del 20%, en línia amb el del PIB.

El Banc d'Espanya considera que és la forma més adequada de mesurar la disminució de l'factor treball, tenint en compte que la destrucció d'ocupació s'ha contingut gràcies a la utilització dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO), que al tancament de maig afectaven a gairebé 3 milions de treballadors, el 21,3% dels assalariats.

Les previsions del Banc d'Espanya mantenen la forquilla ja avançada el passat 8 de juny que establia un retrocés del 16% per a un escenari de recuperació primerenca i del 21,8% per a un recuperació gradual.

En ambdós escenaris la caiguda s'explica per la contribució negativa de la demanda nacional (consum i inversió), que arribaria a 13,8 punts en el primer i a 18,8 punts en el segon.

Despesa de les llars

La despesa de les llars s'ha vist molt afectat pel confinament, que també ha portat a mínims històrics els indicadors de confiança, s'ha desplomat el crèdit a l'consum i ha fet repuntar amb força la taxa d'estalvi.

La inversió empresarial probablement serà el component de demanda que més retrocedeixi durant el segon trimestre, després de la caiguda de la producció industrial de béns d'equip, les vendes d'aquest tipus de béns realitzades per les grans empreses i les matriculacions de vehicles de càrrega, entre altres. Des de l'entrada en vigor de l'estat d'alarma l'activitat econòmica ha caigut un 30%.