La superfície dedicada a la producció ecològica a Espanya es va situar en 2.355.000 hectàrees el 2019, un 4,8% més respecte l'any anterior, segons l'avançament de dades provisionals del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació. En relació al total de Superfície Agrària Útil (SAU), l'extensió ja suposa el 9,3%.

Agricultura destaca que les estadístiques confirmen la tendència de creixement «sostingut i la consolidació de la producció ecològica» espanyola, amb un increment anual mitjà de la superfície total bio del 7,5% en els últims cinc anys.

«Espanya es manté com el primer productor de la Unió Europea per superfície i quart del món. Reflecteix l'aposta ecològica dels nostres agricultors i ramaders», ha destacat el ministre Luis Planas.

Segons les dades, la meitat de les gairebé 2,4 milions d'hectàrees es destinen a pastures permanents (+ 5,6%), una quarta part a cultius de terres arables (+ 1,5%) i l'altra quarta part a cultius permanents (+ 6%).

Augmenta el nombre d'operadors

Pel que fa als operadors, el seu nombre total s'ha incrementat el 6,4% fins als 47.108 i creix, a més, en totes les categories: productors primaris (+5,9%), establiments industrials (+ 13%) i comercialitzadors (+24,8%), entre els quals destaquen els minoristes, amb una pujada de l'37%.

En producció vegetal destaca l'augment d'hectàrees de tubercles (+13%), llegums (+4,2%); fruiters (+9%), plataners (+25%), cítrics (+19%) i baies (+10%). Puja també la superfície de vinya (+7%) i d'olivar (+ 4,6%). Només disminueixen els farratges un i es manté l'extensió dedicada a hortalisses i fruits secs.

Pel que fa a producció animal, disminueix lleument el nombre d'explotacions d'animals fins a les 7.803 ramaderes i 61 aqüícoles (-1% respecte l'any anterior).

Les dades apunten que hi ha hagut una disminució de les granges dedicades a carn d'oví (-5,6%) i caprí (-7%) i un augment en boví de llet (+ 15%), pollastres (+14%) , llet d'oví (+ 9%) i porcí (+4%). No obstant això, el nombre de caps de bestiar ha augmentat en porcí (+60%), oví, cabrum i boví de llet (+7%, +11% i +18%) i en aus de corral de carn (+150%) i de posada (+32%).

L'aqüicultura bio, amb 61 explotacions, ha estat un altre subsector que ha mantingut la seva producció, en superar les 6.340 tones, on destaquen els musclos amb 34 explotacions i gairebé 3.000 tones.

El nombre d'establiments registrats ha pujat el 8,5%, fins als 9.635, dels quals 8.275 estan relacionats amb la producció vegetal, entre elles les més nombroses han estat les de manipulació i conservació de fruites i hortalisses, així com les de elaboració de begudes; i altres 1.360 relacionades amb la producció animal, on destaca la indústria càrnia i làctia.