La Cambra de Comerç preveu que l'economia gironina no es recuperarà de la crisi generada per la covid-19 com a mínim fins al 2022. I això, en el millor dels escenaris; és a dir, comptant que es conté el virus i ja hi ha vacuna. La directora de la Memòria Econòmica de Catalunya, l'economista Carme Poveda, augura a més que la sortida serà «molt desigual», tant per sectors com per comarques. Allà on la indústria agroalimentària i química té més pes, la recuperació serà més ràpida; per contra, però, «el turisme patirà més», diu Poveda. A curt termini, però, les perspectives no milloren. De cara al tercer trimestre, els empresaris no són optimistes i ja assenyalen que la sortida de la crisi serà «més lenta» del que s'havia previst inicialment.

Les tres cambres de comerç gironines van presentar ahir la Memòria Econòmica a les comarques gironines. Segons van avançar, el PIB de la demarcació de Girona s'estima que va créixer un 2,2% el 2019, per sobre de l'1,9% de Catalunya, «però podria arribar a caure un 10% el 2020 per la crisi de la covid».

Davallada de les exportacions

Amb l'arribada de la pandèmia i el tancament de fronteres, les exportacions gironines van caure un 23,7% a l'abril respecte al mateix mes de l'any anterior. Aquest descens es va moderar al maig fins al 15,1%, i malgrat ser important, és menys de la meitat del que cauen les exportacions totals catalanes (-37,2%). Tanmateix, a causa de l'especialització industrial en el sector alimentari i químic, que són els sectors que menys han patit durant aquesta crisi, les exportacions gironines han registrat un menor retrocés i es recuperaran abans.

El turisme és, segons els empresaris, un dels sectors més tocats. Les perspectives positives per al 2020 es van truncar amb l'arribada de la covid-19. Indiquen també que s'han perdut 28.780 afiliats a Girona en un any, el 16% de tota la reducció d'ocupació a Catalunya, un pes superior al 10% que representa l'economia gironina.